Bestaat er iets heerlijker dan – bij de eerste zonnestralen – genieten van de eerste radijzen of jonge pluksla in de serre? Teelt onder glas is een leuke manier om meer te doen met groenten en bloemen dan in een gewone tuin mogelijk is.

Teelten als veldsla en busselwortel kun je al vanaf januari zaaien onder glas. Maak een zaaigrond klaar die bestaat uit een mengsel van potgrond, tuinaarde, turf (of een alternatief) en een beetje lavameel.

  • Als je gebruik wilt maken van compost om in te zaaien, moet deze goed uitgerijpt zijn en dus zeker anderhalf jaar liggen. Een deel van de voedingsstoffen is dan uit de compost verdwenen. Dat is goed, want zaaigrond mag niet te rijk zijn aan meststoffen.
  • Jongere compost gebruiken houdt risico's in, omdat er nog kiemremmende stoffen in zitten. Heb je geen fijne compost, dan kun je deze vervangen door onverrijkte biologische potgrond. Lavameel heeft een versterkende invloed en zorgt voor de regeling van de pH (zuurtegraad). Potgrond is lichtjes zuur en bevat ook wat voedingsstoffen.
  • Turf is van nature uit zuur en heeft geen voedingswaarde. Houd er rekening mee dat turfontginning een vorm van roofbouw is en dat het beter is om dit bestandddeel te vervangen door een ander product, zoals kokosafval (bijvoorbeeld Cocopeat). Maak de Cocopeat goed vochtig vooraleer het bij de rest te mengen.

Gevoelig voor schimmels

Het mengsel moet voldoende voedingselementen bevatten, maar een extra voedselgift is niet aan te bevelen. Een te rijk mengsel doet de planten snel groeien en een teveel aan stikstof zorgt voor uitgerekte planten die gevoelig worden voor schimmels. Als de zaaigrond goed gemengd is, wordt hij op zaaitafels en in bakken geschept. Denk eraan dat je zaaitafel of -bak minimaal 10 cm diep moet zijn.

Hoe groter de hoeveelheid grond, hoe langer het duurt voor de zaaigrond uitdroogt. Een snelle uitdroging van de grond is nefast voor kiemende zaden. Houd ze dus voldoende vochtig. Nogal wat groenten maken bovendien langere wortelslierten. Bijvoorbeeld bij het zaaien van ui en prei moet je voldoende diepte voorzien waarin de wortels kunnen groeien.

Waarop letten bij het zaaien?

  • Druk de grond aan en zaai daarna. Hoe meer de zaden contact maken met de grond, hoe beter en sneller de kieming verloopt.
  • Zaai niet te diep. Zaden leg je niet dieper dan hun eigen dikte. Uitzonderingen hierop zijn zaden van peulvruchten zoals bonen en erwten. Plant die in zware grond op een diepte van 3 à 4 cm. In lichte bodems leg je ze dieper: op 5 à 7 cm.
  • Druk de zaden opnieuw aan. Strooi er wat droog wit zand over om eventuele kiemschimmels tegen te houden.

Voldoende licht is belangrijk

Licht en temperatuur spelen een levensnoodzakelijke rol voor jonge planten. Om kort en krachtig op te groeien, hebben plantjes veel licht nodig. Een aantal teelten kan aardig tegen lagere temperaturen: radijsjes, prei, zaaiui, pluksla en andere vroege slasoorten zoals krop- en krulsla, vroege kolen (bloemkool, spitskool), vroege wortelen zoals ‘Amsterdamse bak’, kervel en spinazie.

Tomaat, knolselder, paprika en peper zijn enkele voorbeelden van groenten die niet tegen de koude kunnen. Ze worden niet in een serre of een koude bak ter plaatse gezaaid, maar binnenshuis of in een verwarmde serre, rond half maart. De temperatuur voor de meeste van deze groenten ligt tijdens het opkweken tussen 15° en 20° Celsius.

-> Wist je dat je als Velt-lid korting krijgt bij Mijnhobbyserre.be?


Op zoek naar nog meer tuintips?

Achter glas is hét boek voor al wie een serre of kas heeft, of de aanschaf ervan overweegt. Velt-lesgever Jos Van Hoecke neemt je bij de hand: hij leert je stap voor stap en seizoen per seizoen hoe je net als hij kunt genieten van een rijke oogst. Een uniek serreboek voor beginnende en gevorderde tuiniers.

Hoe bestellen?

Achter glas: tuinieren in serre of kas kun je bestellen voor slechts € 18,50 voor Velt-leden (of € 23 voor niet-Velt-leden). Via onze webshop of lokale Velt-afdelingen. Bekijk hieronder alvast het inkijkexemplaar.