Eindelijk is het lente en de blaadjes krijgen bomen,… of was het nu andersom? In ieder geval krijgt de natuur langzaam weer wat meer kleur. In geen enkele maand zijn er zo veel verschillende tinten groen te zien als in april: prachtig! De vogels zijn volop bezig hun nest in te richten. Merels en spreeuwen vliegen af en aan met hun bek vol droge grasjes, takjes en mos. Nu de natuur ontwaakt, komt er ook in de tuin meer leven en kan je ook zelf weer de tuin in voor kleine klusjes of om gewoon te genieten natuurlijk

Maai niet meteen alles weg

Met de hogere temperaturen en af en toe een buitje gaat het gras weer groeien. Tijd dus om de grasmaaier weer van stal te halen. Ga bij de eerste maaibeurt van het seizoen niet te rigoureus te werk. Zet de maaier op de hoogste stand en maai alleen een kort stukje. Een paar dagen later mag het al iets korter en daarna kun je naar de ‘normale’ lengte overschakelen. Laat de grassnippers liggen of gebruik een mulchmaaier. Zo recycleer je meteen je ‘groenafval’ en krijgt het gras waardevolle voedingsstoffen terug. Extra bemesten is op die manier overbodig.

Ideale periode om gras te zaaien

April wordt niet voor niets de grasmaand genoemd, het is dan ook een goede tijd om gras te zaaien. Of het nu voor een heel nieuw stukje gazon is of je hier en daar wat kale plekken wil bijzaaien: nu is dus het moment. Hark de bovenste laag van de grond een beetje los en verdeel er het zaad mooi over. Hark het zaad dan een klein beetje onder en druk de grond aan. Dat kan met een ‘grasrol’ of met een plank waar je op gaat staan. Geef (regen)water en dan is het wachten tot het gras gaat groeien!

Wieden: hoe sneller, hoe minder werk

In een border waar de bodem niet helemaal bedekt is, kun je selectief wieden. Hoe sneller je er bij bent, hoe minder werk het is. Verwijder alle plukjes gras en andere ongewenste planten. Herken je een opkomend plantje niet meteen? Wacht dan even af tot hij wat groter is. Misschien is het wel een mooie soort die zich spontaan in je tuin heeft gezaaid. Toch niet wat je verwacht had? Dan kan hij altijd nog weg.

Eenjarigen voorzaaien

Heb je nog ruimte in je tuin voor wat extra bloemen, dan kan je nu eenjarigen voorzaaien in potjes. Sommige soorten kan je ook al meteen ter plaatse zaaien. Zelf heb ik altijd nog wel een plekje voor reukerwten en zonnebloemen bijvoorbeeld. Maar denk ook aan Oost-Indische kers, cosmos, goudsbloem of korenbloem. Kleurenpracht in de zomer verzekerd!


(C) Foto's: Wikimedia en Pixabay