Vanaf dit jaar kun je via de Velt-samenaankoop van biologische bloembollen ook knoflookplantgoed bestellen. Een buitenbeentje of eerder ‘buitenteentje’ in het assortiment? Welnee, om te beginnen is de normale/natuurlijke periode om knoflook te planten het najaar. Dit komt dus perfect uit met de afhaalperiode van de bloembollen. Verder is knoflook ook nog eens een bolgewas.

We bieden twee verschillende rassen aan:

  1. Knoflook Messidor: een verbetering van het oude Franse ras ‘Blanc de la drôme’. Witte bol en tenen (5-15 per bol). Mildere smaak.
  2. Knoflook Morado: een van origine Spaans knoflookras. De bollen kleuren wijnrood door de onderliggende paarsrode tenen. Dikke tenen die gemakkelijk te pellen zijn. Scherper van smaak. Niet alleen lekker, maar ook bijzonder decoratief door de groei van de stengel met een of meerdere krullen.

10

De lekkerste knoflook kweek je zelf, en met goed plantgoed heb je meteen de beste start. Voor het planten onthoud je vooral het cijfer 10:

  • Plant rond 10 oktober (of gewoon in september of oktober).
  • Stop elke teen 5 cm (voor vochtige/zware grond) tot 10 cm (voor drogere, lichte grond) diep, met het puntje naar boven.
  • Laat 10 tot 15 cm in de rij en 25 cm tussen de rijen.

In het najaar komen de frisgroene plantjes boven: die kunnen goed tegen vorst. Houd je lookjes onkruidvrij, mulch ze een paar keer, en geef wat kalium in het voorjaar. Je oogst dan mooie bollen in juli, als het loof geel en dor wordt.