Wist je dat er meer dan 300 soorten solitaire bijen bestaan? In veel ecologische tuinen vliegen ze rond, ook zonder insectenhotel. Hun namen vertellen ons soms al iets over hun gewoonten of hun uiterlijk. Zo zijn er behangersbijen en metselbijen, pluimvoetbijen en maskerbijen, koekoeksbijen en nog veel meer. Die koekoeksbijen leggen inderdaad hun eitjes in de nesten van andere bijen.

Van alle solitaire bijensoorten nestelt 70% in de grond, de rest kruipt liever in droge stengels of in kevergangen in dood hout. Nadat ze haar eitjes op een voedselbedje van stuifmeel legt, laat moederbij het nest achter. Het volgend voorjaar, of soms aan het einde van de zomer, komen de jonge bijen uit het nest gekropen en begint de cyclus opnieuw.

Hoe maak je bijen het naar hun zin?

  • Laat eens wat gewassen doorschieten: bloeiende radijzen, rucola, bieslook, sla, uien, rode kool. Leuk om te zien, goed voor de bijen en soms ook eetbaar. Laat ook onkruiden bloeien. Haal ze pas weg als ze zaad gaan vormen.
  • Hoe natuurlijker de bloem, hoe blijer de bij. Liever paardenbloemen langs het pad dan gevulde dahlia’s in je perk. Uit doorgekweekte bloemen haalt de bij nauwelijks nectar en stuifmeel. Veel goede bijenbloemen zijn heel onopvallend.
  • Een bijenvriendelijke omgeving van je tuin laat bijen overleven. Variatie in bloeiende bloemen, van maart tot november, is van levensbelang. Vergeet daarbij de struiken en bomen niet.
  • Zaai een stukje tuin in speciaal voor de bijen. Of plant bollen. Ter info: vanaf 20 maart kun je via Velt meedoen met een samenaankoop van biologische bloembollen.
  • Laat uitgebloeide stengels in de winter staan. Dan hoef je geen bijenhotel meer te bouwen.
  • Wees niet bang voor bijen. Solitaire bijen steken niet. Ze hoeven geen volk te verdedigen en hun angel komt niet door je huid. De meeste honingbijen steken ook niet als je ze met rust laat. Bijen steken niet graag, want een bij die steekt, gaat dood. Ze steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Honingbijen zijn erg gevoelig voor geuren en trillingen. Stoot niet tegen de kasten en let op met bosmaaiers en motorzagen in de buurt van de kast. Hommels kunnen wel steken,maar zijn niet agressief. Ze zullen dat dus zelden doen.

Tips voor een goed bijenhotel

  • Gebruik de juiste materialen: harde houtsoorten om gaatjes in te boren, holle stengels (riet, bamboe, ridderzuring, Japanse duizendknoop), stengels met zacht merg (vlier, braam). Wilde bijen houden niet van rafelige randjes. Dan gaan hun vleugeltjes kapot. Gebruik harde houtsoorten en boor netjes.
  • Wilde bijen kruipen in gaatjes van twee tot acht millimeter. Dikke bamboestengels vullen weliswaar lekker op, maar krijgen dus geen bewoners.
  • Stro, kapotte dakpannen, dennenappels en dergelijke zijn leuke schuilplaatsen voor andere nuttige insecten, maar bijen nestelen liever in gaatjes.
  • Spijker gaas voor je hotel. Vogels houden namelijk ook van bijenhotels, voor het nestmateriaal en de lekkere bijenlarven.