Fermenteren maakt niet alleen je groenten langer houdbaar, het is ook gezond, lekker én een leuke manier om restjes te verwerken. Groenten fermenteren past dus perfect in de duurzame keuken. Om zoveel mogelijk mensen aan het fermenteren te krijgen, lanceerde Velt in maart 2021 een crowdfunding voor een nieuw boek.

Crowdfunding bevestigt: honger naar kennis over fermenteren is groot

568 gulle gevers in België en Nederland steunden onze plannen voor een nieuw boek over fermenteren. Dankzij hen is het gelukt maar liefst 28.718 euro in te zamelen. Een indrukwekkend bedrag! Niet alleen komt het nieuwe boek er nu in september 2021, het extra ingezamelde geld kunnen we ook verder investeren in het verspreiden van de ecologische kookmicrobe.

"We zijn ontzettend blij en dankbaar."

"Door het grote enthousiasme bij de crowdfunders wordt fermenteren, een van de oudste manieren om voedsel te bewaren, weer iets dat echt leeft", aldus Leentje Speybroeck, Velt-kok en een van de auteurs van het toekomstige boek. "We zijn dan ook ontzettend blij en dankbaar voor de grote steun."

Nieuw boek zal de seizoenen volgen

In ons nieuwe boek over fermenteren zullen we op de vraag naar kennis over fermenteren een ecologisch antwoord geven. De techniek wordt duidelijk uitgelegd en we volgen de natuur als gids. Bij ons bepalen de seizoenen wat er in de fermentatiepot komt. We houden ons niet aan vaste combinaties of recepten, maar improviseren erop los. Bovendien stoppen we niet bij het fermenteren alleen, maar gaan we in het boek ook gerechten met fermenten aanbieden. Praktisch, ecologisch, verrassend en lekker. 

Benieuwd? Vanaf september 2021 zal het boek beschikbaar zijn in de webwinkel van Velt of bij de lokale groepen. 

 

Crowdfunding: meer info

Nam je deel aan de crowdfunding, dan krijg je een geschenk in ruil voor je steun.

Schonk je:

 • 15 euro of meer, dan bezorgen we jou een download 'Fermenteren kan je leren'.
   
 • 45 euro of meer, dan ontvang je het nieuwe boek in primeur in september 2021.
   
 • 65 euro of meer, dan sturen we jou het boek, een Velt-keukenschort en leuke etiketten voor op de fermentatiepotten in september 2021.
   
 • 85 euro of meer, dan bezorgen we jou in september 2021 het boek, een Velt-keukenschort, boodschappentas, het boekje 'Lang leve de oogst' en etiketten.
   
 • 200 euro of meer, dan leveren we jou het boek en leuke etiketten in september 2021 en kan je rekenen op een de workshop 'Fermenteer het seizoen' op een datum en locatie naar jouw keuze (aantal deelnemers te bepalen of afhankelijk van de coronamaatregelen op dat moment).

We bezorgen deze geschenken zo snel mogelijk en natuurlijk van zodra het nieuwe boek van de drukpersen rolt. Heb je nog vragen over je bijdrage aan de crowdfunding, neem dan contact op via e-mail naar [email protected] 

Meer weten over fermenteren?