De start van 40 Dagen Zonder Vlees kan meteen ook het begin betekenen van 40 dagen met… veel groenten, proeven van het gamma biologische vleesvervangers, ontdekken dat een pizza op z’n best is met mozzarella, basilicum en tomaat. Kortom door het ene te missen, ontdek je het andere.

Koken met seizoensgroenten

De organisatoren van 40 Dagen Zonder Vlees dagen ons dit jaar uit om een stapje verder gaan: koken met seizoensgroenten en met minder voedselverspilling. Dat zijn twee thema’s waar we bij Velt ook op inzetten en die deel zijn van onze visie op ecologische voeding.

Wist je dat dertig procent van het geproduceerde voedsel wereldwijd wordt weggegooid? Als dat voedsel niet seizoensgebonden is, maar afkomstig is vanuit het Zuiden of in een verwarmde serre is geteeld, dan groeit de impact en is er meer energie verloren gegaan.

Grote verbruikers

Naast de omzetting van zonne-energie in plantaardige producten gebruikt de landbouw externe energie. Die wordt opgedeeld in enerzijds directe energie (verwarming en verlichting van serres en stallen en voor de brandstof van machines) en anderzijds indirecte energie voor de aanmaak van pesticiden, meststoffen, krachtvoeder...

Onderstaande grafiek toont dat de serretuinbouw en het verwarmen en verlichten van stallen voor pluimvee, varkens en runderen de grootste verbruikers zijn van directe energie. In het Milieurapport Vlaanderen vind je meer informatie over energieverbruik in de landbouw.

Wat maakt Velt-collega Nadia vanavond klaar?

Ik schotel mijn kroost vanavond een eenvoudige maar voedzame puree van aardappelen van eigen kweek, savooikool en een gepocheerd eitje erbovenop. Daar geef ik een slaatje van geraspte rode biet en appel en wat walnoten bij. Als dessert maak ik met een restje rijst een rijstpudding op basis van kokosmelk.

Meer inspiratie voor seizoengroenten vind je trouwens via www.groentekalender.be.

 

Sluit jij je net zoals ik vandaag nog aan bij de Velt-groep van Dagen Zonder Vlees?

  1. Schrijf je in of meld je aan op www.dagenzondervlees.be
  2. Word lid van onze groep op www.dagenzondervlees.be/groepen/velt

(C) Grafiek: Dagen Zonder Vlees, foto: Nadia Tahon