Elke lente betekent een nieuw begin. We stomen de moestuin klaar en ruimen de keuken op voor vele maanden teelt- en smulplezier. De moestuinier droomt van een gulle opbrengst, de keukenprins(es) broedt op lentefrisse gerechtjes. Op overvloedige oogst is het nog even wachten, maar smaakt er iets beter dan die eerste radijsjes, die jonge spinazie of zo’n kraakverse bloemkool?

Aangevuld met de laatste wintergroenten en de buit na een grote kuis van de voorraadkast, kunnen we ook in de vroege lente een gevarieerd en lekker bordje bereiden. Bovendien is er geen betere manier om je onkruid te lijf te gaan dan door het… op te eten!

Lente smaakt naar meer

Hoog tijd dus om in de keuken te duiken en buren, vrienden en familie te verwennen met een echt lentegerecht. Bij mooi weer kan dat natuurlijk evengoed buiten. Niks fijner dan een lentepicknick. Kook dus die lente, ze smaakt naar meer.

De lenteoogst mag dan nog wat magertjes ogen, saai is die zeker niet. Deze pasta heeft het allemaal. Kleur, smaak en verse vitamines. Bovendien hoef je helemaal niks van je groenten weg te gooien bij dit recept. Het radijzenblad wordt immers een heerlijke pesto.


(C) Foto: Leentje Speybroeck


Pasta met gebakken radijzen, jonge spinazie en pesto van radijzenloof

Voor 4 personen

1 bussel radijzen 400 g jonge spinazie 500 g capellini
2 tenen knoflook zwarte peper van de molen zuiver zeezout
olijfolie 100 g pijnboompitjes balsamicoazijn
optioneel: 80 g schilfers Parmezaanse kaas    

 
Wat heb je nodig voor de pesto?

het loof van je radijzen 100 ml olijfolie 200 g zonnebloempitten
sap van één citroen 1 teen knoflook peper en zout
optioneel: 80 g geraspte Parmezaanse kaas    

  
Maak de pesto door alle ingrediënten te mixen. Snijd de radijsjes in 4 partjes. Verhit de olijfolie in een grote pan, voeg de radijsjes en één teen geperste look toe en bak in drie minuten goudbruin. Voeg een flinke snuf peper en zout toe.

Kook intussen de pasta in gezouten water beetgaar. Giet af en fris op met wat olijfolie. Meng in een kom de jonge spinazie met een paar druppels balsamicoazijn, peper en zout. Voeg radijzen en pasta toe en meng alles los onder elkaar.


Wat krijg je vandaag nog meer op je lentebord?