Dagen Zonder Vlees is intussen toe aan haar vijfde editie en belooft ook dit jaar weer een groot succes te worden. De bewustwordingscampagne zet ons aan om gedurende de veertig dagen voor Pasen - de traditionele vastenperiode - onze vlees- en visconsumptie te minderen of te laten. In de kantlijn van Dagen Zonder Vlees ontstonden tal van andere initiatieven, waaronder Dagen zonder suiker.

Waarom minder suiker gebruiken?

Wie aan Dagen zonder suiker deelneemt doet dit vooral om gezondheidsredenen, maar ook voor het milieu. De suikerteelt en -industrie hebben immers een kanjer van een ecologische voetafdruk. Bovendien is het lot van suikerarbeiders allesbehalve zoet. Ze worden vaak uitgebuit en werken in ongezonde omstandigheden.

Wie van suiker afziet, kan zich uiteraard tegoed doen aan ander zoet zoals ahorn- of agavesiroop of kokosbloesemsuiker. Je kunt ze gerust met mate gebruiken, maar besef dat deze alternatieven bewerkte zoetmiddelen blijven. Nog beter is je zoet recht uit de natuur te halen in de vorm van fruit, kruiden, groenten, noten en granen.

Heerlijk ecozoet

De workshop Ecozoet! verklapt je de geheimen van het duurzaamste zoet. Zowel voor ontbijt, gebak, drankjes als sausjes krijg je alternatieven om het zoet in de natuur te zoeken. Voor wie graag zijn of haar favoriete bakrecept suikerloos maakt, werd een handig spiekblad ontworpen. Zo vervang je in een wip je suiker door alternatief zoet.


Nog enkele handige tips...

  • Geef jezelf de tijd om te wennen aan minder en ander zoet. Onze smaakpapillen worden door het gulle suikergebruik immers afgestompt en moeten zich aanpassen aan nieuwe voedingsgewoontes. Maar al gauw smaakt minder zoet meer dan zoet genoeg.
  • Pas op voor sluipsuikers. 70 procent van ons suikerverbruik heeft zich verstopt in bewerkte voeding. Van boontjes in tomatensaus tot mayonaise: er zit suiker in! Beperk dus je consumptie van bewerkt voedsel en ga zoveel mogelijk voor verse producten.
  • Zoeten met groenten, granen, kruiden en fruit is zowel voor je gezondheid als voor het milieu de beste keuze. Het hele jaar door kun je genieten van een grote variatie aan lekkere seizoensgroenten en -vruchten.
  • Heb jij zelf nog tips? Laat het ons in een reactie weten!

(C) Foto: Wout Hendrickx