Dahl is een traditioneel gerecht uit de Indiase keuken, een ontmoeting tussen zachte en pikante smaken. Het is heerlijk in combinatie met kokospannenkoekjes. 

Ingredi├źnten dahl (voor vier personen)

  • 250 g gedroogde rode linzen
  • 1 ui, in dunne ringen gesneden
  • 3 tenen look, in dunne plakjes
  • 5 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 3 kleine rode chilipepers
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 1 tl gemalen komijn
  • 0,5 tl gemalen kurkuma
  • citroensap naar smaak
  • zout
  • fijngehakt korianderblad 

Aan de slag

Verhit de olie in een kookpan en stoof de ui en look. Voeg de chilipepers, de geraspte gember, kurkuma, komijn en mosterdzaadjes toe. Na enkele seconden hoor je ploffende geluidjes; dit zijn de mosterdzaadjes die open spatten. Stoof alles gedurende 10 minuten.

Spoel ondertussen de linzen met koud water tot het spoelwater helder blijft. Voeg ze toe aan het ui-kruidenmengsel en voeg eveneens 700 ml water toe. Breng op smaak met zout. Laat pruttelen gedurende 50 minuten. 

Schep het schuim dat zich op het kookwater vormt regelmatig af. Er ontstaat een gladde, dikke soep. Voeg indien nodig extra water toe, want de linzen absorberen veel vocht. Voeg naar smaak citroensap toe.