Een ei bevat alles om er een kuiken uit te doen groeien. Dat verklaart dat het zo’n goede leverancier van voedingsstoffen is. Een ei bevat naast eiwitten, ook ijzer, zink en vitaminen, zelfs vitamine D. Dat maakt het niet alleen tot een lekker en gezond hapje maar ook tot een volwaardige vleesvervanger. Maar een ei heeft nog veel meer onder de dop!

Het ei als keukentruc

Eieren hebben een belangrijke hulpfunctie in de keuken. Ze bevatten verschillende soorten proteïnen die door het eiwit op te kloppen resulteren in een luchtig maar stevig wit schuim en die na het koken compact worden. Met eieren kan je melk en andere vloeistoffen dikken zoals in de befaamde crème patissier of je kan niet mengbare vloeistoffen toch laten binden zoals olie en azijn tot mayonaise.

Kotkotkodei geef mij een biologisch ei

Als je eieren koopt, kan je kiezen uit verschillende kippenhouderijsystemen. De gestempelde code op het ei duidt uit welk systeem je eitjes afkomstig zijn:

  • 0: bio | 1: vrije uitloop | 2: scharrel | 3: verrijkte kooi

Daarna volgen de code van het land van herkomst (BE: België; NL: Nederland) en het registratienummer van de producent.

  • Verrijkte kooien

De klassieke legbatterijen zijn sinds enkele jaren verboden in Europa en werden vervangen door verrijkte kooisystemen. De legkippen moeten beschikken over een kooioppervlakte van ten minste 750 cm² per kip (circa 13 kippen/m²), ze hebben een beperkte nestruimte, een met strooisel bedekte ruimte en een zitstok. Dit systeem blijft echter een kooi waar (te) veel kippen zijn samengehokt en de dieren weinig ruimte hebben voor soorteigen gedrag. Op termijn zullen ze ook verboden worden.

  • Scharreleieren

Scharrelkippen worden in een stal gehouden, die zodanig uitgerust is dat alle legkippen beschikken over ten minste 1 nest per 7 legkippen, zitstokken, ten minste een oppervlakte van 250 cm² bedekt met strooisel per kip. De bezetting mag niet meer dan 9 legkippen per m² bedragen.

  • Eieren van hennen met vrije uitloop

Kippen uit vrije uitloop leven in een stal. Hun woonst is vergelijkbaar met een scharrelbedrijf maar ze beschikken 8 uur per dag over een vrije uitloop in open lucht. Deze uitloop moet grotendeels begroeid zijn (met gras bijvoorbeeld) en een oppervlakte van 4 m² per hen beslaan.

  • Biologische eieren

Biologisch opgekweekte leghennen eten biologisch voer.  Tenminste 20% van het voeder is afkomstig van het eigen bedrijf of van een ander biologisch bedrijf uit de regio. Per stal mogen maximum 3000 dieren worden gehouden met maximum 6 dieren per m². De stallen moeten voorzien zijn van minstens 1 nest per 7 leghennen, zitstokken.  1/3 van de staloppervlakte moet bedekt zijn  met strooisel. De vrije uitloop bedraagt minstens 4m² per leghen.

  • Eieren uit de tuin

Je kan natuurlijk ook zelf je kippen kweken. Zorg voor voldoende groene (scharrel)ruimte voor je kippen. Reken op tenminste 5 m² per dier buitenruimte. Voor een altijd groen blijvende ren voorzie je minstens 10m². Geef ze een goed hok met een warm nest dat je gemakkelijk kan schoonmaken. Alles over kippen kweken vind je in het boek ‘Kippen in de tuin’. http://beweegt.velt.be/winkel/420/productenkiezen#420-41

Zonder ei kan ook

Wie alternatieven zoekt voor eieren kan voor een zoet gerecht een ei vervangen door een halve geplette banaan of 3 eetlepels appelmoes. Om een gerecht vochtiger of smeuïger te maken vervang je het ei door olie. De rijzende eigenschap van een ei kan worden opgevangen door bakpoeder, baksoda of appelazijn (of een combinatie van de drie). Het kookvocht uit een bokaal kikkererwten laat zich opkloppen tot eiwitvervanger of aqua faba.


Recept: paastaart voor 4 personen

2 vellen bladerdeeg 500 g spinazie (of te vervangen door mizuna, brandnetel, zevenblad of ander frisgroene bladgroenten) 250 g ricotta
5 verse biologische eieren 40 g Parmezaanse kaas 1 k.l. marjolein
handvol broodkruim 50 ml melk olijfolie, peper en zout

 

Spoel de spinazie en blancheer kort. Laat de spinazie afkoelen en uitlekken. Druk het overtollige vocht eruit en kruid met marjolein, peper en zout. Snij het broodkruim klein en week  het in de melk. Kluts een ei met één eetlepel Parmezaanse kaas en meng met het licht uitgeknepen broodkruim. Voeg de spinazie toe. Kruid met peper en zout.

Bekleed een taartvorm met hoge rand (een springvorm is gemakkelijk) met een vel bladerdeeg. Verdeel het spinaziemengsel over het bladerdeeg. Maak met de bolle kant van een lepel 4 kuiltjes in het mengsel. Breek een ei in elk kuiltjes. Kruid de eieren met peper en zout. Strooi de rest van de kaas over de eieren. Leg het tweede vel kruimeldeeg over de taart en druk de randen goed aan. Verwarm de oven op 200°C. Bak de taart in circa 60 minuten gaar. Je kan de taart warm of lauw eten.


Nog meer op je lentebord?

  • Vandaag deelt Julienne haar favoriete lentebordje met jullie!
  • Velt trakteert vandaag haar vrijwilligers op een bruisende trefdag. Met een heuse kookshow lanceren we de nieuwe workshop improvisatiekoken. In het najaar verschijnt het improvisatiekookboekje.
  • (C) Foto's: Pieter Maes