Aan het einde van de winter is onze voorraad herleid tot enkele potten ingemaakte groenten en fruit in de voorraadkast. Tijd om plaats te maken voor de nieuwe oogst en die laatste potten creatief te verwerken.

THT is ok

Goede en zorgvuldig gemaakte confituur kun je minstens een jaar bewaren. Als je een pot confituur koopt, vind je op de verpakking een THT-datum (Tenminste Houdbaar Tot). Deze datum van minimale houdbaarheid wordt vermeld op microbiologisch minder kwetsbare producten. Het risico voor de gezondheid bij deze producten is beperkt.

Tot aan de THT-datum waarborgt de fabrikant een veilig én kwalitatief product. Na die datum is die kwaliteitsgarantie er niet meer maar dit betekent niet dat er gevaar is voor de gezondheid. Zolang je geen roestvorming aan het deksel of kleur- of geurveranderingen waarneemt en het deksel niet bol staat, is confituur ook na de verstreken tijd perfect eetbaar.

Van herfstconfituur naar lentetaart

Je kunt goede jampotten van het voorbije jaar natuurlijk gewoon blijven smeren op je boterham. Wil je de jam sneller verwerken om plaats te ruimen, dan zijn dit onze tips:

  • Rabarber- of abrikozenjam worden steevast gebruikt in carré confituur. Daarbij ga je bladerdeeg beleggen met de jam en afwerken met kruisgewijze reepjes bladerdeeg erop. Bakken in de oven en je hebt een heerlijk gebak. Ook heel wat andere koekjes of taart  kunnen op smaak worden gebracht met een laagje confituur of de confituur wordt erin gemengd: scones, cake, biscuit en duimkoekjes.
  • Een koffielepel bessenjam geeft een extra toets aan sauzen, smoothies , vinaigrettes en roerbakgerechten.
  • Meer vloeibare confituur kun je gebruiken als zoetmiddel in yoghurt. Moerbeijam is een topper. Vaste confituur kun je dan weer aanlengen met water om er een vruchtensaus van te maken dat je op ijs, pannenkoek of pudding kunt gebruiken of je maakt er fruitijs van door aan te lengen met sap of yoghurt.
  • Een lepeltje jam smaakt erg lekker als een soort bijgerechtje of een topping op een toastje met bijvoorbeeld paté. Dat geeft je gerecht een feestelijk tintje. Een jam met sterke smaak is ideaal; uien-, bessen of druivenjam.
  • Maak fruitleer. Verdeel de confituur in dunne lagen op een bakpapier en laat drogen op 100°C gedurende een tweetal uur. Als het fruitleer voldoende droog is (het blijft kleverig!), rol je het met het bakpapier op. Snijd rolletjes van de snoepworst en pel het fruitleer van het bakpapier.

Recept: duimkoekjes

Voor 20koekjes

350 g bloem 1/2 tl bakpoeder 1/2 tl soda
1/2 tl zout 200 g pindakaas 150 g boter
100 g kokosbloesemsuiker 1 ei 1 tl vanillemerg
100 g confituur    

 
Warm de oven voor op 180°C. Klop het ei op met de suiker. Voeg de andere ingrediënten toe en maak een glad deeg. Vorm balletjes.

Druk de balletjes plat en druk met je duim een ondiep putje in elk balletje. Vul  de putjes met een beetje confituur. Bak de koekjes gedurende 20 minuten op een ovenschaal met bakpapier.


Wat krijg je vandaag nog meer op je lentebord?

  • De Groene Keuken deelt haar favoriete lentebordje met jullie
  • Meer lekkere ecozoete tips vind je in ons boekje Ecozoet. Een ecozoete workshop boek je hier.
  • (C) Foto: Wout Hendrickx