Brandneteltaartjes, pesto van radijzenblad of rode bietenchutney vormen een heerlijke combinatie voor je picknick. Een goede manier om enerzijds de winter smakelijk af te sluiten en de lente verrukkelijk in te gaan. Je kunt het ook groots bekijken en er een echt feest van maken voor vrienden, familie en buren. Misschien staat er wel een lentefeest gepland bij één van de kinderen in je omgeving? Een goede reden om buiten te komen en de lente letterlijk en figuurlijk te proeven.

Ecosmos erop los!

De vroege lente is de periode met de kleinste groentevariatie. Nog even genieten van bewaargroenten zoals rode biet en bewaarwortel, maar algauw steekt het eerste (blad)groen de kop op. Spinazie, raapsteeltjes, radijsjes(loof), peterselie, das-en bieslook zijn van de eersten waarmee je een ecosmos kan vullen. Een ecosmos is echte picknickkost.

Je maakt een ecosmos in een wip door je favoriete biobrood rijkelijk te beleggen met een zelfgemaakt seizoensgroentebeleg. Bovendien tover je zo’n ecosmos met gemak uit de restjes van de dag voordien. Zo ga je in één klap ook  voedselverspilling tegen. De onderstaande ecosmosjes zijn een ode aan de start van de lente! Je smeert ze op brood voor je lunch, op toastjes bij de aperitief, draait ze in een wrap of verwerkt ze in een pasta-, aardappel- of rijstsalade.


Erwtjesbeleg

200 g verse of diepvries erwtjes 3 blaadjes daslook handvol pistachenoten
olijfolie peper en zout  

 
Kook de erwten. Mix de gekookte erwtjes met de daslook, olijfolie  en de pistachenootjes. Breng op smaak met peper en zout. Je kan de pistachenoten eventueel vervangen door een andere noten. Heb je geen daslook, gebruik dan bieslook met een teentje knoflook.

 

Lenteslaatje van radijsjes

1 bussel radijsjes (radijsjes en blaadjes) 3 pijpajuinen 80 ml plattekaas
zwarte peper uit de molen 1 tl grof zeezout 1 el witte wijnazijn
tien sprietjes bieslook    


Snijd de radijsjes in schijfjes. Snijd de pijpajuintjes en de bieslook in ringetjes. Hak de radijsblaadjes fijn. Meng alles vlak voor het opdienen met plattekaas, de azijn, het zout en de peper.


Nog meer op je lentebord?

  • Vandaag deelt Ma vie en vert haar favoriete lentebordje met jullie!
  • Meer ecosmossen? Je vindt onze lekkerste receptjes in ons boekje Ecosmos! Of je volgt onze gelijknamige workshop en leert meteen de ecosmoskneepjes van een Velt-lesgever.
  • Velt Damvallei organiseert vandaag de lezing ‘Gebeten door beter eten’. Leentje Speybroeck van de blog kookeetleef verklapt hoe je lekker ecologisch kookt tijdens een drukke werkweek, met een beperkt budget en zelfs voor kieskeurige tafelgenoten.