Pesticidevrij tuinieren is een eitje. Het enige wat je moet doen is je bladluizen laten zitten én hun natuurlijke vijanden aantrekken. Ze voorkomen namelijk veel problemen. Ze zijn namelijk verlekkerd op bladluizen en schieten je graag te hulp. Maak hieronder kennis met de meest kostbare vrienden in je tuin.

 

Zag je ze al in je tuin? Het rare beestje met de lange ‘nek’? Neen, het is geen girafvlieg maar een kameelhalsvlieg. De kameelhalsvlieg ligt graag op een schaduwrijke plek te loeren naar prooien zoals sappige bladluizen. Eens de bladluis nadert schiet hun bewegelijke kop naar voren. De bladluis maakt geen kans.

 

 

Ooit als eens een bladluis tegengekomen die gevuld lijkt met lucht? Dan heb je waarschijnlijk bezoek van de schildwesp. Schildwespen leggen hun eitjes in bladluizen. Na een tijd komt daaruit de larve gekropen. Die voedt zich met de binnenkant van de luis. Daarna spint de larve een cocon in de bladluis waardoor ze opzwelt.

 

 

Niet alle muggen in onze tuin zijn verlekkerd op ons bloed. De galmug waagt zich alleen aan malse bladluizen. Er staan maar liefst 70 verschillende bladluizen op de menukaart van de larven. Elke larve verorbert minimaal vijf bladluizen om te kunnen groeien. Dat lijkt weinig maar je moet weten dat elke volwassen galmug zo’n hondertal eitjes legt. Begin maar te rekenen hoeveel bladluizen ze samen opsmikkelen in je tuin.

 

 

 

Foto's Commons Wikimedia CCO 1.0 en Scott Bauer

Zelf natuurlijke vijanden lokken

Natuurlijke vijanden moeten het naar hun zin hebben in je (moes) tuin. Zorg dus dat ze het hele jaar rond genoeg voedsel hebben en voldoende beschutte plekken vinden. Ga je graag op zoek welke vijanden al aanwezig zijn in jouw tuin? Of mis je er nog enkele en wil je weten hoe je ze kan lokken? Neem dan een kijkje naar de natuurlijkevijandenbingo die we speciaal voor jullie ontwikkelden.

Bladluizenbingo