Je bent hier:

Nieuws

Pesticidegebruik buiten landbouw: Staat vs. Nefyto 1/0

Sinds november 2017 geldt in Nederland een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw. Door dit verbod is het lokale besturen, bedrijven en particulieren niet meer toegestaan om pesticiden te gebruiken op verhardingen en openbaar groen. Dit verbod betreft ook zogenoemde laagrisico-middelen.

Lees meer

Sneeuw in de tuin

In een wintertuin moet het wat mij betreft minstens één keer sneeuwen. Want met een laagje sneeuw is een winterse tuin op zijn mooist. Hoewel de sneeuw het landschap lijkt te verstillen, gebeurt er wel wat onder de oppervlakte.

 

Lees meer

Wat brengt een moestuin op?

Zelf je groenten, fruit en kruiden kweken: brengt dat eigenlijk wel op? In een moestuin stop je toch veel tijd, en wat kosten groenten in de winkel? We beginnen met wat harde cijfers, maar graaf je dieper, dan blijkt moestuinieren veel meer op te brengen dan euro’s en kilo’s.

Lees meer

Tuinkriebels in serre of kas

De dagen beginnen te lengen, maar de moestuin ligt er bij gebrek aan licht en warmte nog wat verlaten bij. Heb je een serre of kas, dan kun je vroeger toegeven aan de tuinkriebels. Jos Van Hoecke, auteur van het Velt-boek Achter glas, vertelt wat hij tijdens deze wintermaanden doet in zijn serre.

Lees meer

De nieuwe Seizoenen is er

Het januari-nummer van Seizoenen is uit! Het ledentijdschrift van Velt haalt je met wintertuintips uit je luie zetel, doet je koken met wintergroenten en koffie, praat je bij over recente consumentenonderzoeken en brengt bloemenverhalen uit de Griekse oudheid. Geniet ervan!

Lees meer

Kasteelmoestuin gaat ecologisch

In het glooiende landschap van het vroegere graafschap Loon ligt het prachtige landgoed Hex. Het werd eind achttiende eeuw gebouwd als zomer- en jachtverblijf van de prinsbisschop van Luik. Kasteel en tuinen liggen op een hoogte die uitkijkt op de vallei van de Herk. Op de zuidwestelijke heuvelflank tegenover het dorp ligt de ommuurde moestuin, zacht hellend naar de zon. Een hoge wal in de rug zet de tuin in de luwte van de oostenwind. De uitstekende bodem van zandige leem maakt menig tuinier jaloers.

Lees meer

Vijf vragen aan… collega Paul

Met deze nieuwe rubriek toont Velt jou een kijkje achter de schermen: wie werkt er zoal bij onze vereniging? Groene doordravers of pure levensgenieters? Zelfverklaarde luiaards of ongeëvenaarde aanpakkers? Ontdek het zelf! Collega Paul Linnenbank mag de spits afbijten.

Lees meer

Kuifjes en gele borstveren in gevaar

Ze zijn zo makkelijk te herkennen, de kool- en pimpelmees, met hun gele borstveren. Wie een tuin heeft, krijgt ze vast op bezoek. Andere mezen die je kunt ontmoeten als tuingast zijn de zwarte mees, staartmees of kuifmees. Prachtige vogeltjes die leven brengen in onze tuinen.

Lees meer

Gezocht: medewerker marketing en fondsenwerving (60%)

Velt vzw (Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in tuin of keuken. Met onze activiteiten, boeken en samenwerkingen dragen we bij tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl. Meer dan 17.000 gezinnen zijn al lid en zo’n 1.000 vrijwilligers zetten zich elke dag in voor onze vereniging.

Lees meer

Velt brengt Gents buurtfruit in kaart

"In nagenoeg elke stad groeien fruitbomen. Dat kunnen solitaire bomen zijn of heuse boomgaarden. Maar het fruit wordt niet altijd geplukt of verwerkt en dreigt zo verloren te gaan. Daarom gaat Velt in 2019 op zoek naar fruitbomen in Gent", zegt Carina Govaert, medewerker eetbare buurt van Velt.

Lees meer

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen