Heb jij al bladluizen gespot? Geen reden tot paniek. Ze zorgen namelijk voor heel wat leven. Om ze beter te leren kennen lanceren we nu de bladluizenbingo. ‘Het is een leuke en leerrijke bezigheid voor tijdens de paasvakantie’, zegt tuinspecialiste Yacine Ryckebusch.

Bladluizen bestaan in allerlei kleuren en vormen. Vanaf het vroege voorjaar kun je ze weer bewonderen. Ideaal dus om deze paasvakantie met de bladluizenbingo een wandeling in de buurt te maken of je tuin in te trekken. ‘Zo kun je de kleine beestjes van dichtbij bewonderen’, aldus Yacine. ‘Ze zijn veel nuttiger dan je denkt.’

Festijn

In eerste instantie zijn bladluizen een festijn voor lieveheersbeestjes. Larven van lieveheersbeestjes eten niets liever dan lekkere, sappige bladluizen. Het lieveheersbeestje zet de eitjes waaruit de larven komen dan ook af in de buurt van bladluiskolonies.

Ook de larven van bepaalde soorten zweefvliegen zijn verlekkerd op bladluizen. De larven van de snorzweefvlieg zijn bijvoorbeeld echte bladluisverslinders. Driemaal per jaar komen hun hongerige larven tevoorschijn. De eerste larven zien het levenslicht eind maart. Nog een voordeel: zweefvliegen zijn goede bestuivers. 

Natuurlijke vijanden

Later in het voorjaar verschijnen de larven van de gaasvliegen, die ook wel een bladluis lusten. Sommige soorten gaan heel ver om hun feestmaal te bemachtigen. Ze misleiden de beschermers van bladluiskolonies, zoals mieren, door zich te vermommen met uitwerpselen en lege omhulsels van uitgezogen bladluizen. Deze sluwe streek maakt hen onherkenbaar voor de beschermers, waardoor ze gemakkelijk bij hun prooi geraken.

Voor wie nog meer te weten wil komen over de natuurlijke vijanden van de bladluis, hebben we ook een natuurlijkevijandenbingo. Die werkt hetzelfde als de bladluizenbingo. Heb je een beestje gevonden? Doorstreep het dan op de bingokaart. Bij een volle kaart roep je BINGO! ‘Maak er een wedstrijd van met huisgenoten, buren of vrienden. Dat maakt het nog leuker’, zegt Yacine.

Download de bingo's hier

 

Deze actie is onderdeel van de nieuwe Velt-campagne Doe het zonder. Het doel is om je te leren hoe je pesticiden kunt vermijden in huis, tuin en keuken.