Het begin van het nieuwe schooljaar is hét moment om die dromen waar te maken! Van een levendige speelplaats tot lekkers in de lunchbox: maak van je school een duurzame plek, samen met Velt. We halen al ons tuinmateriaal en keukengerei uit de kast en gaan aan de slag om de groene plannen van jouw school mee vorm te geven.

Neem een duik in ons aanbod van workshops en lezingen en ervaar samen met je klas hoe fijn het is om eco-actief te zijn.

Smul van een schoolmoestuin

Veel scholen dromen van een perceeltje vol verse groenten. Een schoolmoestuin is voor kinderen namelijk een plek om te genieten én om bij te leren. Toch komt er wel wat kijken bij de opstart van een schoolmoestuin. Deze interactieve infosessie vertelt je dan ook alles over de valkuilen en succesfactoren van een moestuin op school. Ideaal voor scholen, leerkrachten, ouders en gemeenten met zin in lekker groen.

Geef je school een groene speelplaats

Een grijze betegelde oppervlakte: zo ziet de doorsnee speelplaats eruit. Nochtans kunnen kleine aanpassingen, zoals een klimplant of haag, zorgen voor een groenere uitstraling van je school én een aangenamere plaats voor de kinderen. Velt reikt speelse ideeën aan voor de inrichting van een groenere speelplaats. Waarop let je bij de keuze van planten voor een kindvriendelijke omgeving? Hoeveel tijd en onderhoud vraagt de aanleg van zo'n speelplaats?

 

Ecosmos erop los met Pim Pompoen

Al spelenderwijs ontdekken kinderen (6 tot 12 jaar) via het Pim Pompoen-kwartetspel wat ecologische voeding is. Samen met een lesgever koken ze preisprei, wortelwolk, erwtenpesto en rodebietenhummus. Een soepje staat ook op het menu. Zo proeven de leerlingen lekkers van het seizoen! Klik hier voor meer info.

Aan de slag met duurzame voeding in de klas

Hoe kun je het thema duurzame voeding vlot gebruiken in je klas? Speciaal voor leerkrachten ontwikkelde Velt een workshop die inhoudelijk dieper ingaat op deze thema's. Dankzij tal van ideeën en tips wordt het een stuk eenvoudiger om duurzame voeding op een toegankelijke manier aan bod te laten komen. De workshop is ook een aanrader voor studenten uit de lerarenopleiding.

 

Proef van de seizoenen

Aan de hand van illustratiemateriaal en enkele leuke quizvragen kom je te weten waarom groenten en fruit in hun specifieke seizoen groeien. We gaan dieper in op het eetgedrag van jonge kinderen en gaan aan de slag met verrassende soeprecepten. De soepjes die we maken zijn op maat van kinderen, zodat ze zelf kunnen proeven en helpen in de keuken.

Babbelen over bio

Via een interactieve presentatie, een quiz en een debat ontdekken kinderen de wereld van bio. Wat zijn biologische producten? Waarom zijn ze vaak duurder? En zijn ze gezonder? De lesgever brengt een boodschappentas gevuld met biologische producten (waaronder heerlijke kazen en sappige groenten) mee. Zo kunnen de leerlingen zelf proeven en voelen!


(C) Foto's: Hanne Lyssens, Katrijn Gijsel, Aikon Producties