Duurzame gezonde schoolmaaltijden zouden een must moeten zijn voor elk kind. Helaas toont de realiteit dat de kwaliteit van deze maaltijden maar al te vaak te wensen overlaat. Meer verse lokale seizoensgebonden producten, meer bio, evenwichtigere samenstelling en vooral lekker eten, daarnaar streeft LEF in Gent nu al meer dan een jaar. 

 

Maaltijden onderdeel van Deens lessenpakket

Hun inspiratie haalt LEF bij de scholen in Kopenhagen waar kinderen hoofdzakelijk lokaal en bio eten. Wat nog mooier is, is dat de Deense kinderen ook zelf in de keuken aan de slag gaan. Het bereiden van hun lunch is zelfs opgenomen in het lessenpakket. Zo krijgen de kinderen voeling met de oorsprong van hun voeding en leren nieuwe ingrediënten kennen en proeven. Vervreemding van echt eten is de grootste oorzaak waarom kinderen kieskeurige eters worden en een heel eenzijdige smaak ontwikkelen. 

 

Proef-project

LEF bereidde als proefproject een week lang duurzame maaltijden in freinetschool De Vlieger. Aangezien De Vlieger, zoals de meeste nieuwe Gentse scholen geen uitgeruste keuken meer heeft, werden de maaltijden bereid in Avalon, een vegetarisch restaurant.  De maaltijden werden bovendien duurzaam aan school geleverd, door fietscourier Cargo Velo!

De week werd een succes en gaf LEF de nodige motivatie om ook het komende jaar en dan voor een langere periode maaltijden te bereiden voor een aantal proefscholen. Op grote schaal is het nog niet duidelijk of zo’n aanpak ook haalbaar is voor alle Gentse scholen. De regelgeving voor voedselveiligheid is heel streng en komt snel in het gedrang wanneer aan alle voorwaarden moet kunnen voldaan worden. Alles wordt zoveel mogelijk gecentraliseerd waardoor de cateringdienst immense hoeveelheden tegelijk moet kunnen verwerken en leveren. Op dit moment worden de maaltijden vacuüm bezorgd en op school opgewarmd. Over verse voeding kan je dan vaak niet spreken.

 
Knelpunten

Lokaal zijn de maaltijden al helemaal niet maar ook daar knelt het schoentje want een voorkeur voor lokale producten gaat in tegen de vrijemarkteconomie en het is de overheidsdiensten bij wet verboden daarop te focussen bij het opmaken van offertes. Geen rechtlijnige tocht dus naar goed en echt eten voor de schoolkinderen, maar een streven naar beter is altijd een stap vooruit. We mogen hopen dat LEF in samenspraak met Stad Gent tot een vernieuwende aanpak komt zodat het schoolbord gevuld kan worden met echt eten.