De inschrijvingsperiode voor deze opleiding is afgesloten


Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, wil de komende jaren samenkeukens in Vlaanderen oprichten en begeleiden. Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste ecokoks - met een minimum aan kookervaring, een groot hart voor mensen en met veel goesting - die deze keukens willen inwijden in de wereld van het ecologisch kokerellen.

Ben jij gebeten door ecologisch koken en eten? Hou je ervan seizoensgroenten te bereiden op tal van creatieve wijzen? Schrikt koken voor een groep mensen je niet af? Deel je het fornuis graag met andere enthousiaste culinaire avonturiers? Dan is deze opleiding echt iets voor voor jou!


Samenkoken: wat houdt het in?

De komende jaren wil Velt groepen begeleiden die samen ecologische maaltijden bereiden of groenten en fruit verwerken. Dat kan met oogst uit eigen tuin, maar ook met producten of overschotten van een lokale (bio)boer of -bedrijf.

Dit project wil de tien principes voor ecologische voeding van Velt concreet maken. Een daarvan is voedselverspilling tegengaan. Wie weet waar zijn voedsel vandaan komt en wat het aan energie en arbeid kost om het te produceren, gaat er bewuster mee om. Het aspect samen is hier even belangrijk als het koken. Het Samenkoken is een cocreatief groepsproces.

Koken voor en met een groep doe je niet zomaar. Daarom zijn wij op zoek naar gemotiveerde ecokoks, culinaire duizendpoten die graag met mensen werken en weten hoe ze een keuken draaiende houden. En die bovenal samen met onze kookgroepen willen ontdekken en bewijzen hoe lekker, inspirerend en duurzaam het is om aan de slag te gaan met biologische, lokale seizoensproducten.


Praktisch

De opleiding gaat door op drie zaterdagen in februari en maart, telkens van 9u30 tot 16 uur. Het Toreke (Gent) is een sociaal restaurant verbonden aan Samentuin De Site en de Sociale Kruidenier. In het Toreke koken ze met oogst uit de Samentuin, voedseloverschotten van de Bioplanet en producten van lokale en/of biologische bedrijven.

Stel je kandidaat door het kandidaatsformulier in te vullen. Inschrijven kan tot 15 november 2015. Voor 15 december 2015 krijg je van ons persoonlijk bericht of je kandidatuur al dan niet werd weerhouden. Inschrijvingsprijs bedraagt 210 euro voor niet-Velt-leden (lidmaatschap bij Velt inbegrepen), 180 euro voor Velt-leden en 165 euro voor studenten/werklozen.

  1. Om je kandidaat te stellen voor de opleiding tot ecokok vul je eerst het kandidaatsformulier in.
  2. Wie nog geen voedingslesgever is bij Velt legt vooraf een ingangsexamen (januari 2016) af.
  3. De opleiding bestaat uit vier modules lopend over drie lesdagen (februari/maart 2016).
  4. Elke deelnemer presenteert na afloop van de opleiding een eindwerk (juni 2016).
  5. Het eindwerk is een samenkookactiviteit die doorgaat op Garden Kitchen Day 2016 (28 augustus 2016).

Alles wat je nu nog wil weten over deze opleiding en verder...

(C) Foto's: Aikon Producties