Op zoek naar een fantastisch recept voor Pasen? Wat dacht je van een Ligurische gesloten paastaart met spinazie en ricotta waarin verse eitjes zijn verstopt? Onze collega Nadia legt uit hoe je dit maakt.

Mijn voorbereidingen

De vroegste spinazie haal ik uit mijn kleine serre. Die is spontaan gaan groeien omdat ik vorig jaar wat planten in bloei heb laten komen. Voor wie vroeg heeft gezaaid, is mizuna een goed alternatief. Wie nog niet aan zaaien toekwam, vindt in zijn tuin beslist enkele interessante tuinkruiden zoals zevenblad en/of brandnetel. Dit zijn de primeurkruiden bij uitstek.

Ricotta is een zogenaamde weikaas of een bijproduct van een kaas zoals Provolone. De wei wordt voor een tweede maal gekookt (= ricotta) en aangezuurd. Daardoor coaguleren overgebleven eiwitten tot een neutraal smakende zachte kaas. Zo wordt minder wei weggegooid. Je kunt in deze taart ricotta vervangen door tofu; de taart wordt daardoor wat minder smeuïg, maar wel plantaardiger.

De eieren die ik in de taart verstop zijn biologisch. Eieren van biologische kippen hebben de meeste bewegingsruimte, meer dan scharrelkippen en kippen uit de vrije uitloop. Ze eten biologisch voer en hun snavels worden niet geknipt. Biologische eitjes zouden ook meer omega3-vetzuren bevatten.Heb je lekker veel tijd, dan kun je het bladerdeeg zelf maken; in Ligurië gaat men voor 33 laagjes voor een goede portie symboliek. Ik houd het bij twee vellen kant-en-klaar bladerdeeg.


Wat heb je nodig voor de paastaart (4 personen)

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 500 g spinazie (je kunt dit vervangen door mizuna, brandnetel, zevenblad of ander frisgroene bladgroenten)
  • 250 g ricotta
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 5 verse biologische eieren
  • 50 ml melk
  • 1 kl marjolein
  • handvol broodkruim
  • olijfolie
  • peper en zout

En dan nu... het maken!

Spoel de spinazie en blancheer kort. Laat de spinazie afkoelen en uitlekken. Druk het overtollige vocht eruit en kruid met marjolein, peper en zout. Snij het broodkruim klein en week  het in de melk. Kluts een ei met één eetlepel Parmezaanse kaas en meng met het licht uitgeknepen broodkruim. Voeg de spinazie toe. Kruid met peper en zout.

Bekleed een taartvorm met hoge rand (een springvorm is gemakkelijk) met een vel bladerdeeg. Verdeel het spinaziemengsel over het bladerdeeg. Maak met de bolle kant van een lepel 4 kuiltjes in het mengsel. Breek een ei in elk kuiltjes. Kruid de eieren met peper en zout. Strooi de rest van de kaas over de eieren. Leg het tweede vel kruimeldeeg over de taart en druk de randen goed aan. Verwarm de oven op 200°C. Bak de taart in circa 60 minuten gaar. Je kunt de taart warm of lauw eten.

Smakelijk!

(C) Foto: Nadia Tahon