Een heerlijk soepje brengt warmte tijdens donkere herfstdagen en zorgt voor een stevige dosis vitamines. Vier weken lang deelt onze huiskok Leentje Speybroeck daarom haar soeprecepten en -tips met jou. 

In de tweede week maken we een maaltijdsoep van koolrabi, warmoes, champignons en boekweit.


Maaltijdsoep van koolrabi, warmoes, champignons en boekweit 

Recept en foto: Leentje kookt

Ingrediënten

  • 300 g koolrabi
  • 250 g champignons
  • 200 g warmoes
  • 2 uien
  • 100 g boekweit
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 4 blaadjes salie
  • snuif nootmuskaat
  • 150 ml sojaroom
  • 1 el bouillon (mijn favoriet: Morga)
  • 1 l water
  • olijfolie

Bereiding

Versnipper de ui. Schil de koolrabi en snijd in blokjes. Snijd de champignons in schijfjes. Snijd de stelen van de warmoes in dunne reepjes, het blad in iets bredere reepjes. Spoel beide grondig.

Stoof de ui tot ze glazig is. Voeg de boekweit, de champignons, de steeltjes van de warmoes en de koolrabi toe. Roerbak 5 minuten. Voeg de nootmuskaat, salie, tijm en laurier toe. Voeg de lepel bouillonpasta toe. Blus met het water. Laat pruttelen op een middelmatig vuur tot de boekweit zacht is. Voeg de blaadjes van de warmoes toe en roer ze door de soep. Zet het vuur uit. Meng de room door de soep (of serveer ze bij de soep).

Werk af met wat frisse groene kruiden (peterselie, dragon, rucola, basilicum ) of kiemen. 

Serveer met een lekker zuurdesembrood.

Meer tips