Velt promoot pesticidevrij groen, zowel voor publieke als private eigendommen. In onze brochure Tuinieren zonder pesticiden ontdek je tips voor je tuin, oprit, terras en geveltuintje. Zo moet je onkruiden niet langer bestrijden met pesticiden die de bodem en het grondwater vervuilen en kan je toch lekker genieten van mooi groen. Heerlijk toch?

Onkruid moet weg. Dat hebben we ooit zo geleerd. Maar onkruid is eigenlijk niets anders dan een snelgroeiend plantje dat de natuur helpt om onbegroeide stukken grond, hoe klein ook, in te palmen. Want onbegroeid, daar houdt de natuur niet van. Wil je geen ongewenste plantjes in je tuin of op je oprit, zorg dan dat je geen stukje onbegroeid laat en zaai en plant zelf wat je graag ziet. Moeilijker hoeft het niet te zijn! Uiteraard kies je planten die passen bij de plek: schaduw of zon? Vochtig of droog? De plantenzoeker van Velt helpt je op weg.

Brandnetelsmoothies

Wil je toch echt een strak terras of oprit zonder groene sprietjes, dan kan je ongewenste plantengroei te lijf gaan met een voegenborstel of heet water. Zout en azijn kan je beter niet gebruiken: zout stapelt zich op in de bodem en doet het bodemleven geen goed. En ook azijn is geen goede keuze als biodiversiteit jou lief is. Dicht tegen de gevel durven zich ook wel kleine plantjes nestelen. Zijn ze niet jouw favorietjes, plant dan een geveltuintje met de bloemen of planten die je wel graag ziet. Of kies voor een klimplant die je hele gevel kleurt. Zo werk je mee met de natuur.

Deze en andere tips vind je in de online brochure Tuinieren zonder pesticiden. Je vindt er zelfs receptjes voor een brandnetelsmoothie, voorjaarsthee en zevenbladpesto. Want zogenaamd onkruid heeft meer te bieden dan je denkt. Lekker genieten van groen mag je dus letterlijk opvatten!

De brochure ‘Tuinieren zonder pesticiden’ is een instrument van de Velt-campagne 2020pesticidevrij. Met de campagne streeft Velt naar pesticidevrije tuinen, dito openbaar groen en winkelrekken! Velt reikt slimme ecologische alternatieven aan, voor zowel moes- en siertuin als oprit en terras. Word ook lid en vervoeg je bij de 17.000 gezinnen in Vlaanderen en Nederland die ecologisch heel logisch vinden.


Nog meer tuintips?

In elk nummer van Seizoenen ontdek je meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven. Met heel wat praktische tips waarmee je gemakkelijk zelf aan de slag gaat.

 
Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus. Dus 6 keer per jaar, en dat voor slechts € 35.
 

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaar