Bestaat er iets heerlijker dan – bij de eerste zonnestralen in het prille voorjaar – genieten van de eerste radijzen of jonge pluksla in de serre? Teelt onder glas is een leuke manier om meer te doen met groenten en bloemen dan in een gewone tuin mogelijk is.

Welk materiaal kies je?

Kies je voor glas of kunststof? Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Serreglas (met een dikte van 3 mm) heeft een hogere prijs, maar is sterk en laat de stralen van de zon optimaal door. Kunststof is wat goedkoper, maar filtert de stralen anders en is minder sterk.

De plastieken tunnelserre is een valabele en goedkopere oplossing, maar heeft wel wat beperkingen. Ze is moeilijker te verluchten en bij gebrek aan een dakgoot kun je ook het regenwater niet recupereren.

Een vaste of verplaatsbare serre?

Zonder twijfel kies je - indien mogelijk - best voor een verrolbaar model (bijvoorbeeld op lagers) in plaats van een vaste constructie. Het belangrijkste voordeel is dat de grond in de serre bij een verrolbaar model veel beter kan herstellen. Het nadeel is de hogere prijs en je hebt een stuk grond met een dubbele oppervlakte nodig om de serre om de twee à drie jaar te verrollen.

Waarvoor wil je een serre gebruiken?

Kies je voor groenteteelt of een druivenserre? Als je de twee probeert te combineren kom je ongetwijfeld bedrogen uit, omdat een van beide partijen zal lijden onder het overwicht van de andere. Houd ook rekening met het volgende:

 • Voorzie een voldoende grote opening om gemakkelijk met een kruiwagen binnen en buiten te rijden en om je handen niet te verwonden.
 • Zorg dat de zon de zaaitafel en bodem maximaal kan bedienen. Mijn serre staat in langsrichting op het zuiden, met de deur naar het oosten gericht.
 • Voorzie voldoende verluchting. Dakramen, zijramen en een extra deuropening zijn – zeker op warme dagen – geen overbodige luxe.
 • Een serre is zelden te groot, en meestal te klein.

De functie van je serre heeft ook een invloed op de vorm ervan. Kapelbouw is voor de hobbytuinier de meest voorkomende vorm. In de beroepsteelt neemt de dakhoogte toe, omdat een groter luchtvolume minder stookkosten met zich meebrengt en de planten beter gedijen.

-> Wist je dat je als Velt-lid korting krijgt bij Mijnhobbyserre.be?


Op zoek naar nog meer tuintips?

Dit artikel verscheen ook in Seizoenen, ons ledentijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt. In elk nummer brengen we meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven op het ritme van de seizoenen. We geven ook veel tips waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt.

Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus en krijg je toegang tot het uitgebreid online-archief. Zo kun je oude artikels steeds raadplegen op onze website. Maar er zijn nog tal van andere voordelen als Velt-lid:

 • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
 • Ons tijdschrift Seizoenen valt zes keer per jaar in je brievenbus
 • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
 • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de Velt-zadenactie in het najaar
 • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 100 bio- en ecowinkels, waaronder Mijnhobbyserre.be
 • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
 • Je ontvangt tweewekelijks onze nieuwsbrief: vol praktische tuin- en keukentips

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaar

Benieuwd hoe Seizoenen eruit ziet? Lees onderstaand nummer helemaal gratis.


Deel dit artikel met je vrienden via Facebook, Twitter of mail!