Ook al is fermenteren een van de eenvoudigste én veiligste bewaarmethodes, toch lijken heel wat mensen last te hebben van 'fermenteerangst'. Ze durven er niet aan te beginnen uit schrik dat het ferment mislukt of niet velig is. Maar dat is nergens voor nodig. Hier op een rijtje wat er mis kan gaan en hoe je dat kunt oplossen.

1. Slijmerige groenten

Dit kan geen kwaad. Je groenten zijn suiker- of zetmeelrijk of je gebruikte te veel zout. Meestal verdwijnt de slijmerigheid vanzelf na een paar weken. Zo niet, spoel de groenten dan af voor je ze gebruikt.

2. Een wit, korrelig waas

Dit is kaamgist. Niets om je druk over te maken, maar het goedje kan de smaak wel beïnvloeden. Schep de kaam dus voorzichtig van je ferment en gooi hem weg.

3. Grijze of witte schimmel

Deze schimmel is niet schadelijk. Je groenten waren vermoedelijk niet volledig ondergedompeld. Schep de schimmel van je ferment en gooi hem weg. Dompel alles weer goed onder en sluit de pot af of gebruik je ferment als het klaar is.

4. Veelkleurige of zwarte schimmel

Weggooien die handel. Je groenten waren vermoedelijk niet volledig ondergedompeld of je gebruikte vuil materiaal. 

 

Meer lezen?

Bekijk ook het artikel "Fermenteren, hoe doe je dat?".


Nieuw boek: Groenten fermenteren - van seizoen tot seizoen

Ontdek in Groenten fermenteren hoe je eenvoudig en veilig seizoensgroenten fermenteert én hoe je deze fermenten gebruikt als smaakmakers in gerechten. 

Nu te koop in de webwinkel van Velt of bij de lokale Velt-afdeling voor 25 euro of 20 euro (als Velt-lid).