Heb je nog geen aardappelplantgoed besteld, dan is het het moment om dat te doen. Want zeg nu zelf, wat is heerlijker dan verse aardappelen uit je eigen tuin te halen? Wij geven alvast enkele tips waarmee je rekening dient te houden bij het telen van aardappelen.

Welke rassen kies je?

Bij de teelt van aardappelen kan de aardappelplaag een grote spelbreker zijn. In de gangbare teelt wordt deze schimmelaantasting te lijf gegaan met wekelijkse sproeibeurten met fungiciden. In de ecologische moestuin kiezen we resoluut voor resistente rassen en voor een ruime vruchtwisseling. Verwar de aardappelplaag trouwens niet met aardappelmoeheid. Deze wordt veroorzaakt door cysten- en andere aaltjes als je de vruchtwissseling niet respecteert.

Je vindt aardappelen in diverse kleuren en smaken. Breng gerust diversiteit in je tuin en probeer elk jaar eens iets anders.

Vroege aardappelen hebben het voordeel dat je ze kunt oogsten voor het plaagseizoen eraan komt. En als het perceel in juli vrijkomt, heb je ook weer ruimte voor een nateelt als kolen, prei of spinazen of voor een groenbemester als Phacelia. Bovendien is het altijd een beetje feest als je je zelf geteelde primeuraardappel kunt oogsten.

Waar vind je aardappelplantgoed?

Zaden kun je makkelijk bestellen via webwinkels. Bij pootgoed is dat minder evident omdat de verzendingskosten hoog oplopen. Je kunt best beroep doen op tuincentra in je buurt, waar gelukkig steeds meer aandacht gaat naar resistente rassen. Je kunt uiteraard ook deelnemen aan ruilmomenten met andere tuiniers of een kijkje nemen in ons lijstje met interessante aanbieders.

Hoeveel poters neem je?

Reken goed uit hoeveel plantgoed je echt nodig hebt. Met een kilogram pootgoed (ongeveer veertig poters) kun je gemiddeld al tien vierkante meter aardappelen telen. Met een vruchtwisselingsschema met 6 percelen is dit voldoende voor een tuin met een totaal moestuinoppervlak van zestig vierkante meter. Als je vier rassen kiest, dan riskeer je al snel te veel pootgoed te hebben met zakken van een kilogram. Laat je niet verleiden om ze dan maar wat dichter in de rij te planten.

In sommige tuincentra kun je nog pootgoed per stuk kopen. Maar je kunt ook proberen om pootgoed te ruilen via een Velt-afdeling in je buurt.

Voorkiemen: hoe starten?

Leg het plantgoed vier tot zes weken voor het planten in bakjes op een plaats met veel licht en bij een temperatuur van ongeveer tien graden. Een goed gekiemde pootaardappel heeft twee weken voorsprong. Vroege aardappelen worden zo extra vroeg en late aardappelen krijgen voorsprong op de aardappelplaag.

(C) Foto's: Swa De Heel en Luc Vanhoegaerden