Het dreigende stroomtekort noopt ons tot spaarzame creativiteit achter het fornuis. Onze Noorderburen uitten hun solidariteit in de vorm van een wokinzamelingsactie om onze nood te verlichten. Tijd om een blik te werpen op deze en andere energiezuinige kooktechnieken die we vanuit ecologisch standpunt graag integreren in onze dagelijkse culinaire bezigheden. Want koken met minder energie is een goede keuze met het oog op de klimaatproblematiek.

10 tips om energiezuinig te koken

  1. Zet altijd een deksel op je kookpan. Zo bespaar je 60 tot 70% energie.
  2. Zet je kookpan eerst op een hoog vuur en verlaag wanneer de juiste temperatuur is bereikt. Zo geef je je ingrediënten een boost. Daarna kun je op een lager energiepeil verder koken.
  3. Zet de juiste pan op de juiste kookplaat – groot op groot, klein op klein – en voorkom zo energieverlies.
  4. Kook met zo weinig mogelijk water. Gebruik een stoommandje of stoomtoren.
  5. Maak eenpansgerechten. Wokken is een topmethode, omdat je op heel korte tijd je maaltijd bereidt. Ook stoofpotjes, ovenschotels, risotto, quiche, pizza en maaltijdsoepen zijn prima gerechten in één pan.
  6. Combineer tijdens je ovengebruik. Laat je oven niet draaien voor één gerecht. Bak intussen ook brood en koekjes of rooster je groenten. Zet de oven al wat vroeger uit en gebruik de restwarmte om na te garen en eventueel andere gerechten voor te warmen of warm te houden.
  7. Laat nagaren. Benut de restwarmte van je oven en kookplaten. Je kunt je vuur even voor het eten perfect gaar is al uitzetten. Wie het nog beter wil doen, laat zijn granen nagaren in een dekentje. Als je ’s morgens je rijst tien minuten kookt en de pan in een deken wikkelt, dan is de rijst tegen het avondmaal perfect.
  8. Zorg ervoor dat je pannen een perfect platte bodem hebben. Beschadigde en kromgetrokken bodems zorgen voor energieverlies en dat is zonde. Investeer in degelijke pannen met een groen label.
  9. Gebruik een snelkookpan. Je bespaart zo 40 tot 70% energie en je bewaart meer smaak en vitamines dan in een doorsnee pan.
  10. Niet alleen je fornuis vreet energie. Ook de warmwaterkraan en de dampkap slorpen heel wat op. Gebruik alleen warm water als het nodig is en zet een raam of deur open bij matig damp- en rookrijk koken. Warme lucht zoekt altijd een weg naar koeler terrein.

Honger gekregen? Bekijk het kookboek Lekker ecologisch! voor tal van duurzame kooktips en recepten. Ook in ons tijdschrift Seizoenen vind je heel wat culinaire inspiratie en in de brochure Lang leve de oogst zetten we energiezuinige bewaarmethodes in de kijker. Smakelijk!

(C) Foto: Stefan Jacobs