Hoe kan je eten binnen de grenzen van de planeet? De vernieuwde website www.voedselvoetafdruk.be geeft aan hoeveel ruimte jouw voedingspatroon van de aarde vergt. In het kader van een actie-onderzoek rond duurzame voeding (Eten is weten) werd de interactieve website www.voedselvoetafdruk.be helemaal vernieuwd. Aan de hand van 15 eenvoudige vragen, kan je nagaan wat de impact is van jouw voedingspatroon op de planeet.

Met www.voedselvoetafdruk.be kan iedereen snel de eigen Voedselvoetafdruk berekenen. Om je te voeden gebruik je immers indirect een gedeelte van de ruimte op aarde. Hoeveel, dat hangt af van je voedingskeuze. Als we de aarde eerlijk verdelen, is er voor de behoeften van elke wereldbewoner 1,8 ha beschikbaar, ruim voldoende om van te leven. Zit je Voedselvoetafdruk aan de hoge kant? Geen nood, je krijgt op de site meteen praktische tips om je afdruk te verkleinen.

De Voedselvoetafdruk werd vernieuwd in het kader van een actie-onderzoek duurzame voeding. Dat onderzoek volgde een jaar lang het consumptiepatroon van 15 gezinnen. Het onderzoek belicht knelpunten en kansen voor duurzame voedselconsumpte en wordt afgesloten op een studiedag rond duurzame voeding op 18 september in Brussel. De voedselvoetafdruk is een gezamenlijk initiatief van Gezinsbond, Vredeseilanden, KULeuven, Ecolife, Netwerk Bewust Verbruiken, Eva, Velt, Voedselteams, Vodo, Milieuadvieswinkel, Wervel, Pime en De Kleine Aarde, met steun van de Vlaamse overheid (duurzame ontwikkeling) en van federale overheid (PODDO).