Ah, aardbeientijd. Deze snoepjes van de natuur hebben eigenlijk geen recept nodig om ze lekker te maken. Zo uit het vuistje smaken ze op hun best. Toch waagde ik me deze keer aan een experimentje want met de komst van de lente is ook de ijsjestijd weer aangebroken en laat aardbeienijs nu net één van mijn favorieten zijn.

Omdat ijs het lekkerst is als het luchtig en smeuïg is, gebruikte ik een bijzonder ingrediënt! Wist je dat het ingekookte kookvocht van kikkererwten een heerlijke eiwitvervanger is? Ik zie er al een paar hun neus optrekken voor dit peulvruchtennat maar dat is nochtans nergens voor nodig. Met dit plantaardige eiwitrijke vocht maak je in een wip merengues, ijs, sorbet, chocomousse of luchtige koekjes. Het enige wat je moet doen is het kookvocht van je kikkererwten inkoken tot de helft. Voeg geen zout toe aan het water. Klop het verder op zoals gewoon eiwit. Smullen maar!

Aquafabuleuze aardbeiensorbet!

Nodig voor een halve liter sorbet

  • 400 g biologische aardbeien
  • 150 ml aquafaba
  • 1 el ahornsiroop (of iets meer afhankelijk van de zoetheid van je aardbeien)
  • sap en zeste van een halve citroen

Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Als de aardbeien niet vuil zijn, was je ze beter niet. Ze slorpen immers veel water op en dat is zonde van de smaak. Mix de aardbeien met de zeste en sap van de halve citroen en de ahornsiroop

Klop de aquafaba opzoals je eiwit opklopt. Dit duurt wel iets langer dan bij gewoon eiwit. Schep het aquafabaschuim voorzichtig onder de gemixte aardbeien. Vries in. Roer het eerste uur elke 15 minuten het ijs even om zodat je geen kristalvorming krijgt.

Uiteraard kan je de aardbeien vervangen door een andere fruitsoort. Probeer de komende zomer zeker ook eens met frambozen, perzik, pruim of abrikoos. Je kan ook wat versnipperde tuinkruiden toevoegen als munt, citroenmelisse of basilicum voor een bijzonder accent!