Met februari duurt de winter altijd te lang naar mijn zin. Hoewel het al merkbaar langer licht blijft ’s avonds en de vogels hier en daar hun lied al laten horen, kan het nog heel koud, guur en nat zijn buiten. Maar daar laat een tuinier zich niet door van de wijs brengen. In de tuin valt altijd iets te beleven!

Parasolvormige kronen

Met de zachte temperaturen van de afgelopen maanden staan er in veel tuinen al opvallend veel bloemen. Toch zijn er planten die ook in normale winters bloeien en je tuin kleur geven. Sneeuwklokjes en krokussen laten zich niet ontmoedigen en bloeien zelfs door het laatste laagje dunne sneeuw. Bij de struiken is de toverhazelaar een bekende winterbloeier. Met bloemen in warme tinten van geel tot bordeaux trekt hij met recht de aandacht.

Maar er zijn er nog meer. De wintergroene Viburnum tinus bloeit met witte bloemschermen, terwijl de bladverliezende Viburnum bodnatense zachtroze bloempjes heeft. Chimonanthus praecox of ‘winterzoet’ is een onopvallende struik in de zomer, maar in de winter pakt hij uit met witgele bloemen met een purperrood hart die en heerlijke geur verspreiden.

Zet enkele takken in een vaas in de woonkamer voor een instant lentegevoel! En wil je nog meer spektakel, ga dan voor de Prunus x subhirtella (foto hieronder): een sierkers met een parasolvormige kroon die van november tot maart zachtroze bloeit.

Heb je zelf geen tuin of winterbloeiers? Trek er op uit! Nog tot eind februari kun je een mooie collectie toverhazelaars gaan bewonderen in het Arboretum van Kalmthout. Op zondagen zijn er ieder uur wandelingen met een gids. Ook de Plantentuin Meise - waar je als Velt-lid korting krijgt - is een bezoekje waard voor een winterse wandeling.

Boom of struik: maak je keuze

Februari is een geschikt moment om bomen en struiken te planten, op voorwaarde dat de grond niet bevroren is. Ga naar een goede kwekerij (zoals Ecoflora in Halle) en laat je adviseren in je keuze. Houd rekening met de ruimte die je hebt zodat je achteraf niet eindeloos moet snoeien om een te grote boom of struik in bedwang te houden.

Geniet van je tuinbezoekers

Heb je in januari een voederkrans in je tuin opgehangen of ander vogelvoer, dan kun je nu genieten van de vele bezoekjes. Welke vogels komen er bij jou in de tuin? Herken je ze allemaal? Op de website van Natuurpunt vind je duidelijke foto’s van de meest voorkomende tuinvogels. Vul het voer regelmatig aan zodat de vogels niet voor niks naar je tuin komen.

Bereid je bessenstruiken voor

Wanneer het niet vriest, kun je de komende weken je bessenstruiken snoeien. Zowel witte, rode als zwarte bessen kunnen nu gesnoeid worden, maar denk ook aan de frambozen. Juist gesnoeide bessenstruiken zullen in de zomer meer vruchten dragen. Wil je alles weten over kleinfruit in je ecotuin? Lees dan het boekje Bessen uit de tuin van Velt: http://beweegt.velt.be/winkel/420/productenkiezen#420-35.


Stappen naar een ecologische tuin...

http://velt.be/sites/files/content/articles/stappen_naar_een_ecologische_tuin.jpgStappen naar een ecologische tuin: aanleg en beheer is een praktisch en mooi siertuinboek dat je stap voor stap begeleidt bij de aanleg en het beheer van een ecologische tuin.

De auteurs vertrokken telkens vanuit de vraag: "Hoe doe ik het?" Het boek neemt niet de tuin-en landbouwcultuur als uitgangspunt, maar de natuurlijke processen. Dat wil niet zeggen dat een ecologische tuin een wildernis is. Wie inzicht heeft in natuurlijke processen, weet wat hij kan verwachten en hoe hij ermee om moet gaan.

Zelfs wie nog nooit in de tuin heeft gewerkt, kan met Stappen naar een ecologische tuin aan de slag. Uiteraard vinden ook gevorderde tuiniers heel wat informatie in dit standaardwerk. Tegelijkertijd is het een mooi boek met veel aandacht voor inspirerende foto's.


(C) Foto: Nicole Breuer