Het is een klassiek beeld: begin september staat de speelplaats vol onkruid, omdat er een zomer lang niet werd gespeeld. Hoe pak je die kruidgroei aan zonder pesticiden te gebruiken? En zijn er manieren om een grijs speelterrein aantrekkelijker te maken?

Spelen is de boodschap

Tijdens het schooljaar heeft onkruid weinig kans, omdat kinderen de speelplaats intensief gebruiken. In juli en augustus is dat helemaal anders. Onkruid krijgt dan vrij spel. Toch hoef je niet in te grijpen, want zodra op de speelplaats opnieuw gespeeld wordt, verdwijnt de kruidgroei.

 

Kleine ingrepen, grote veranderingen

Je kunt heel wat doen om je speelplaats gezonder en boeiender te maken. Zelfs de kleinste ingrepen kunnen al voor meer groen zorgen, denk maar aan een klimplant tegen de muur.

Ook bomen zijn een grote meerwaarde. Ze trekken diertjes aan en zorgen voor schaduw. Voor de boom zelf zijn trappelende kindervoetjes wel niet altijd even prettig. Bescherm daarom de boomwortels door een platform of een verhoogde bak met planten.

Natuur = avontuur

Het wordt pas echt leuk als je van een versteend speelplein een groene speelruimte maakt. Katrijn Gijsel van Springzaad vzw weet er alles van. ‘Groene speelplaatsen hebben een positief effect op de gezondheid, het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen. Natuurlijke elementen maken een speelplaats avontuurlijker. Zo krijg je meer variatie in spelmogelijkheden.’

 

Een gevarieerde groene ruimte op school prikkelt en daagt kinderen uit tot diverse spelvormen: klauteren, lopen, springen, fantasiespelletjes of rustig spel in geborgen hoekjes.

Aan de slag in de moestuin

Een moestuin op school biedt nog meer groen. Wil je aan de slag? Onze collega Dorien helpt je graag. ‘Een moestuin is een prettige manier om de natuur op school binnen te halen. Je komt in contact met planten en dieren, je komt meer te weten over groenten, over voedsel telen en klaarmaken.'

Wil je zelf aan de slag met je speelplaats? Neem dan zeker een kijkje op de website van Springzaad. Of contacteer onze collega Dorien ([email protected]) voor de start van een schoolmoestuin.


(C) Foto: Hanne Lyssens, Rhe Slootmaeckers en Katrijn Gijsel