Het hele jaar door kun je genieten van een breed aanbod aan groenten en fruit. En dat door import, een goed georganiseerd transportnetwerk en (verwarmde) serreteelt. Toch kost dat allemaal veel energie. Dat kun je vermijden door te kiezen voor seizoensgroenten- en fruit.

Planten beschermen zichzelf

De meeste groente- en fruitsoorten zijn gebonden aan een bepaalde groeiperiode in het jaar. Planten beschermen zichzelf tegen ongunstige weersomstandigheden door stoffen aan te maken die hun celsysteem verdedigen. Daardoor is de samenstelling van groenten en fruit elk seizoen aangepast om optimale bescherming te bieden tegen zon, koude, wind of droogte.

Door seizoensgroenten en –fruit te eten, neem je de nodige voedingsstoffen op waar je op dat moment nood aan hebt.

Wat staat er nu op het menu?

Vruchtgroenen zoals tomaten, courgettes, paprika,… Door de overvloed aan volle zon bereiken ze hun toppunt van smaak. De inspiratie en de goesting om hiermee aan de slag te gaan in de keuken zijn niet te stoppen. Augustus en september vormen bij uitstek de oogstmaanden. De bramen zijn nu ook oogstrijp en ook de pruimen dienen zich aan. Zeker voor fruit en noten is september de oogstmaand bij uitstek.

Wanneer we de natuur zoveel mogelijk haar gang laten gaan, hoef je niets kunstmatig te forceren. Op deze manier hebben de jaargetijden hun normale loop en verbruik je geen extra energie. Als we naar de groente- en fruitafdeling in een gangbare supermarkt kijken, lijkt het wel of alle groente- en fruitsoorten het hele jaar door beschikbaar zijn.

Het is dus helemaal geen slecht idee om voortaan te gaan winkelen met je groentekalender van Velt!

Download de groentekalender