Minister Joke Schauvliege maakte gisteren bekend dat veertig projecten in Vlaanderen subsidie krijgen voor de aanleg en inrichting van nieuwe volkstuinen of voor de uitbreiding en/of modernisering van bestaande volkstuinen. Velt is verheugd met dit nieuws.

9 Samentuinen

Bij de opmaak van de projectdossiers werd Velt regelmatig geconsulteerd. Zo werden er verschillende samenwerkingen opgestart en was Velt betrokken bij de opmaak van 9 projectdossiers. Ze werden alle 9 goedgekeurd. We beschrijven ze hieronder beknopt.

  • Achter de voetbalvelden van KVK Beringen - in de wijk Kolmen - startte in 2014 een nieuwe ecologische volkstuin met 33 percelen. De tuin is één van de speerpunten om de sociale cohesie in de wijk te versterken. Daarom is er een nauwe betrokkenheid van RIMO Limburg. Tegelijkertijd wordt deze tuin gekoppeld aan de e-portemonne, een complementair muntsysteem van Limburg.net, de afvalintercommunale in Limburg.
  • In Blankenberge wordt een nieuwe tuin opgestart met individuele en gemeenschappelijke percelen, gekoppeld aan een gemeenschappelijke groenzone. Verschillende partners worden betrokken: de jeugddienst van Blankenberge, bejaardentehuis De Strandjutter, scholen uit de buurt en de Hogeschool VIVES uit Tielt. Last-but-not-least speelt de lokale afdeling Velt-Blankenberge een actieve rol in deze tuin, chapeau!
  • Onder de noemer Samentuin Vinkeniersweg start het gemeentebestuur van Borsbeek, samen met de lokale transitiewerkgroep en Velt-leden, in 2015 met aanleg van een nieuwe tuin. Er worden individuele en gemeenschappelijke percelen voorzien. Dit alles via een sterk participatief proces, met als uitgangspunt dat sociale en educatieve aspecten even belangrijk zijn als het aantal kilo opbrengst.
  • In Drogenbos start het OCMW met een nieuwe ecologische volkstuin op een perceel van 11,5 are langs de Marie Collartstraat. Ook hier zijn er heel wat gegadigden: een oproep van de gemeente in 2014 leverde meteen 44 kandidaat-tuiniers op. Velt zorgt voor een volledige trajectbegeleiding, van bij de opstart tot na het tweede teeltseizoen.
  • De samentuin Ganzenkoor in Duffel is in opstart: een weide en een maïsakker worden omgetoverd tot een bloeiende samentuin. Interesse is er, twee oproepen via het contactblad van de gemeente in 2014 leverden meteen 40 kandidaat-tuiniers op. Deskundige vrijwilligers van de lokale afdeling Velt-Netevallei, van de lokale afdeling van TuinHier en compostmeesters zorgen voor de begeleiding van de tuiniers.
  • Bij de Kluis van Vrijhern, een openbaar domein te Hoeselt wordt een kleine (ongeveer 3,5 are groot) maar fijne samentuin aangelegd. De inrichtingswerken zijn gestart, in de lente van 2015 kan er, hopelijk, een eerste maal gezaaid en geoogst worden. Honderden jaren werd hier door de vroegere kluizenaars getuinierd om in hun eigen behoeften te voorzien. Dat wordt op deze historisch waardevolle plaats door buurtbewoners terug opgepikt.
  • De ecologische volkstuin D’n Goeien Oard in Neerpelt wordt in 2015 toegankelijk gemaakt voor minder mobiele mensen, oa. rolstoelgebruikers. Op de planning staat: verharding van een aantal paden, constructie van verhoogde teeltbakken en het voorzien van aangepast tuingereedschap voorzien. Velt leert deze nieuwe tuiniers de specifieke kneepjes van het vak.
  • In Schelle was er geen volkstuin, nu is de Aerdborg op komst. Deze tuin komt op een mooie plek, op een boogscheut van natuurgebied Kelderijlei en het recent aangeplante Berrenheibos. Het gebied voor de tuin is 1,2 ha groot. En ook hier is veel interesse: een enquête van de gemeente leverde meteen 45 gezinnen op die willen tuinieren. De lokale afdeling Velt Zuid-Antwerpen sprong mee op de kar.
  • In Turnhout is Velt partner bij de realisatie van de nieuwe ecologische volkstuin, gelegen in het Park Heizijdse Velden. Er is ruimte voor individuele en gemeenschappelijke percelen. De link met de Stadsboerderij is vanzelfsprekend, wat zich zal uiten in een sterke focus op educatie rond tuinieren, landbouw en voeding.

Samenwerken met Velt?

Naast deze negen initiatieven staat Velt open om met anderen samen te werken. Een uitgebreide omschrijving van onze aanpak vind je terug in onze brochure Samentuinen. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Geert Gommers op [email protected] of (+32) 03 287 80 95.

(C) Foto: Velt