Zowel de voedingsindustrie als gezondheidsexpertisecentrum VIGeZ en de onderwijskoepels ijveren voor een nieuw en gezonder aanbod van tussendoortjes voor de schoolgaande jeugd. Tegen 2020-21 moet het aanbod gevarieerd en evenwichtig zijn. Weg dus met de vele suikerrijke producten als frisdrank en snoepgoed. Ter vervanging hiervan zal de consumptie van water, melk en vers fruit worden aangemoedigd. Uiteraard juicht Velt vzw deze stap in de goede richting toe. Hopelijk kan de inzet voor gezondere voeding op school ook samengaan met een duurzame visie.

Gent geeft het goede voorbeeld. 20% van hun schoolmaaltijden bestaat vanaf 2017 uit biologische producten. Daarnaast werkt Gent met seizoens- of fairtradeproducten, enkel duurzame vissoorten en staat er elke donderdag een vegetarische schotel op het menu. De maaltijden worden bovendien met elektrische wagens naar de scholen gebracht. Gent vindt deze aanpak onontbeerlijk om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Schoolautomaten en -winkeltjes gezond en duurzaam vullen: Het kan zeker! Een abonnement op biologisch seizoensfruit is een prima idee. En waarom geen lekkere seizoensgroentesoep of een groentesapje in plaats van frisdrank? Een warme oproep naar alle leerlingen en leerkrachten om gezellig samen in de potten te roeren! Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een biologisch aanbod op school, contacteer dan [email protected]. Wij verklappen je alvast het recept van onze seizoensgebonden sinterklaassoep!

 

Pastinaakpeperkoeksoep

Nodig voor vier porties:
600g pastinaak (3 grote)
1 grote ui
1 plakje peperkoek
1 el perenstroop
1 kl nootmuskaat
1 takje tijm
1,5 l groentebouillon
olie
peper en zout

Pel de ui en versnipper hem. Stoof glazig in de olie.
Schil de pastinaak met een dunschiller en snijd in blokjes. Stoof gedurende 5 minuutjes met de ui.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet een deksel op de pot.
Laat koken tot de pastinaak boterzacht is.
Voeg de peperkoek en de perenstroop toe.
Mix en smaak af met nootmuskaat, peper en zout.