Het is altijd handig om je auto te kunnen parkeren dicht bij huis. Dat kan in een garage, carport of op een parkeerplaats voor of naast het huis. Nadeel is wel dat je er een stuk van je tuin aan kwijt bent.

Voor belasting door autoverkeer is immers een degelijke bestrating nodig. Heb je ook nog een garage helemaal achteraan in de tuin, dan is de kans groot dat er een hele oprijlaan aan stenen ligt. Als je verder geen gebruik maakt van je oprit, zal je regelmatig moeten vegen om ongewenste plantengroei te voorkomen.

Een groen alternatief

Het kan natuurlijk ook anders. Zo ging Luk op zoek naar een alternatieve bestrating voor zijn oprit. Naast het huis heeft hij een carport waar de auto staat. Wanneer de kinderen en kleinkinderen op bezoek komen is het handig dat er een tweede auto op de oprit kan staan, maar eventueel ook nog een extra auto ernaast. De hele voortuin vol stenen leggen wilden Luk en zijn vrouw echter niet, dat vinden ze maar kaal en kil.

Uiteindelijk kozen ze voor grasbetonstenen. Dat zijn betonstenen met grote openingen waarin gras kan groeien. Het voordeel van deze stenen is dat ze waterdoorlatend zijn maar toch sterk genoeg als ondergrond voor een oprit of parkeerplaats. Met het gras dat er tussen groeit, ziet het geheel er groen en vriendelijk uit, precies wat Luk en zijn vrouw voor ogen hadden. Luk maait het gras met een duwmaaiertje en met tien minuutjes werk ziet de voortuin er netjes uit.

Een andere groene oplossing is om alleen twee stroken te bestraten en de rest te laten begroeien met lage planten. Op een zonnige plek kan dat gras zijn. Ook hier kun je het eenvoudig maaien en klaar is Kees.

In de schaduw doet gras het echter niet goed; daar kies je maar beter voor bodembedekkers die weinig of geen zon nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan kleine maagdenpalm (Vinca minor) of hondsdraf (Glechoma hederacea).

Zijn grasbetonstenen niet saai?

Helemaal niet! Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en patronen: strak geometrisch of meer natuurlijk. Zo is er altijd wel een vorm die bij jouw tuinstijl past. Liever geen beton? Er bestaan ook kunststof tegels met honingraatstructuur. Die vallen minder op en geven ook stevigheid aan de ondergrond terwijl er gras kan groeien in het rooster.


Op zoek naar nog meer tuintips?

Dit artikel verscheen ook in Seizoenen, ons ledentijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt. In elk nummer brengen we meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven op het ritme van de seizoenen. We geven ook veel tips waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt.

Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus en krijg je toegang tot het uitgebreid online-archief. Zo kun je oude artikels steeds raadplegen op onze website. Maar er zijn nog tal van andere voordelen als Velt-lid:

  • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
  • Ons tijdschrift Seizoenen valt zes keer per jaar in je brievenbus
  • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
  • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de Velt-zadenactie in het najaar
  • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 100 bio- en ecowinkels, waaronder Hobbyserres Stappaerts en Mijnhobbyserre.be
  • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
  • Je ontvangt tweewekelijks onze nieuwsbrief: vol praktische tuin- en keukentips

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaar

Benieuwd hoe Seizoenen eruit ziet? Lees onderstaand nummer helemaal gratis.


(C) Foto's: Rhe Slootmaekers