Een mooi terras kan het kloppende hart van je tuin zijn. Het is bij voorkeur een plek waar je ontspannen aan tafel kunt zitten en genoeg beweegruimte hebt. Een comfortabele afmeting voor zes personen is 3 bij 5 meter. Heb je een klein gezin? Dan is een kleiner terras ook al voldoende. Voor dat ene feest met de hele familie hoef je geen enorm terras aan te leggen dat je verder niet gebruikt. Wat je niet gebruikt moet je immers wel onderhouden.

Hoe meer, hoe beter?

Mieroos kan hierover meepraten. Ze heeft een prachtige tuin met bloeiende borders, gezellige hoekjes en twee grote terrassen. Op een van die terrassen staat een grote eettafel en een parasol. De hele zomer lang is het er een zoete inval van vrienden en familie en wordt vaak buiten gegeten. Het terras ligt er mooi bij, zonder dat Mieroos er veel omkijken naar heeft.

Dat geldt helaas niet voor het andere terras. Door allerlei omstandigheden wordt het nog maar nog zelden gebruikt.  Er staan een paar verweesde tafels zonder stoelen en het is er minder gezellig. Het resultaat is ook meteen te zien: in de voegen groeien heel wat planten zoals paardenbloem, melkdistel, straatgras en zelfs bloemen die uit de border komen. Het terras ziet er, onbedoeld weliswaar, verwaarloosd uit.

Een verwilderd terras: hoe voorkomen?

Een herkenbare situatie misschien? Wat kan je doen om dit te voorkomen? Als je een terras niet vaak gebruikt, stapelt er zich organisch materiaal op in de voegen, in oneffenheden of scheurtjes. Met wat regen, zonlicht en de juiste temperatuur ontkiemen aangewaaide zaadjes. Om dat te vermijden, moet je dit proces verstoren. Dat doe je heel eenvoudig door regelmatig te vegen.

Je slaat daarmee twee vliegen in een klap: je verwijdert het organisch materiaal zodat er geen planten meer kunnen groeien en je veegt de al opgekomen jonge planten weg. Iedere week een keer vegen is voldoende om plantengroei te voorkomen. Voor een terras van 3 bij 5 meter is dat ongeveer 10 minuten werk. Is het zo ver gekomen als op de foto, dan zal je met een onkruidborstel of voegenkrabber eerst alle planten moeten verwijderen. Een lastiger karweitje dat je bovendien meer tijd kost!

   

Een drastischer aanpak is het terras opbreken. Je kunt de stenen gebruiken om een stapelmuurtje te maken. Vorm de vrijgekomen plek om tot een mooie border, een hoekje met bessenstruiken of een stukje moestuin. Keuze genoeg!

Enkele vuistregels

  • Waar je vaak wandelt, kunnen planten niet goed groeien. Maak een verharding dus niet groter dan nodig. Alles wat je niet regelmatig gebruikt, vraagt extra onderhoud.
  • Hoe meer voegen en organisch materiaal, hoe meer kans op plantengroei. Niet veel tijd? Kies dan voor grote tegels of maak de voegen dicht en zorg voor afwatering naar de tuin.
  • In de schaduw duiken er gemakkelijk algen (groene aanslag) en mos op. Kies dus voor een materiaal dat niet glad wordt: geen hout of gladde tegels.

Op zoek naar nog meer tuintips?

Dit artikel verscheen ook in Seizoenen, ons ledentijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt. In elk nummer brengen we meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven op het ritme van de seizoenen. We geven ook veel tips waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt.

Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus en krijg je toegang tot het uitgebreid online-archief. Zo kun je oude artikels steeds raadplegen op onze website. Maar er zijn nog tal van andere voordelen als Velt-lid:

  • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
  • Ons tijdschrift Seizoenen valt zes keer per jaar in je brievenbus
  • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
  • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de Velt-zadenactie in het najaar
  • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 100 bio- en ecowinkels, waaronder Hobbyserres Stappaerts en Mijnhobbyserre.be
  • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
  • Je ontvangt tweewekelijks onze nieuwsbrief: vol praktische tuin- en keukentips

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaar

Benieuwd hoe Seizoenen eruit ziet? Lees onderstaand nummer helemaal gratis.


(C) Foto's: Rhe Slootmaeckers