Op 27 juni 2015 was het groot feest in de samentuin van Essen. Na twee jaar plannen, overleggen en hard werken werd de tuinpoort van de samentuin in de Hemelrijkstraat officieel open.

In het voorjaar van 2013 werd een eerste infomoment georganiseerd voor de kandidaat-tuiniers. De interesse bleek groot! In 2014 vonden de eerste inrichtingswerken plaats. Ook de tuiniers hoefden niet op hun honger te blijven. Antoon, lesgever van Velt, leerden hen in 4 infoavonden de principes van het ecologisch tuinieren. In het voorjaar van 2015 konden de handen dan echt uit de mouwen komen. In maart werd het startschot gegeven met de eerste sessie praktijkbegeleiding. Vanaf dan kregen de tuiniers elke 2 weken een heleboel tips en tricks van André en Antoon, twee doorwinterde praktijkbegeleiders van Velt. Ook waren er regelmatig samenwerkdagen: zo ging het werk goed vooruit, en leerden de 24 tuinierende gezinnen mekaar beter kennen.

Zo werd het veld aan de Hemelrijkstraat, pal aan de Nederlandse grens, een echte samentuin. Bijzonder voor deze samentuin is ook dat de individuele percelen mooi afgeboord werden met houtstammetjes.

Essen heeft er, dankzij de inzet van velen, een boeiende, duurzame vereniging bij: een samentuin is een aanwinst voor elke gemeente.