Drankblikjes of –flesjes kun je op iedere straathoek kopen. Jammer genoeg is het mee verantwoordelijk voor onze groeiende afvalberg. Nochtans bestaat er een cool alternatief: de drinkbus. Heel handig om je water of zelfgemaakte ijsthee in mee te nemen. Als je er een kiest, neem dan een ecologische en veilige drinkbus (roestvrij stoel of BPA-vrij).

IJsthee of limonade

IJsthee maak je door je favoriete thee te laten afkoelen en eventueel op smaak te brengen met een schijfje citroen en een lepel honing. Terwijl je je thee laat trekken, kun je nog smaakmakers als gember, steranijs of verse munt toevoegen.

De lekkerste zomerlimonade maak je door een portie zomerfruit te mixen met een halve citroen (schil en al) en flink wat ijs. Voeg plat of bruisend water toe en geniet van een subtiele tonicachtige verfrissing. Maak je limonade extra feestelijk door zomerse kruiden als citroenmelisse en munt toe te voegen en maak ijsblokjes gevuld met eetbare bloemen, kruiden of fruit.

Frambozenlimonade

Nodig voor 1,5 liter

Twee handjes frambozen (of ander zomerfruit) – halve citroen met schil – 8 blokjes ijs – 80 ml ahornsiroop – 1 liter water (plat of bruisend)

Doe de frambozen, de citroen, het ijs en de ahornsiroop in een blender. Mix tot een papje. Voeg water toe. Werk af met frisse tuinkruiden en feestelijke ijsblokjes. Deze limonade drink je het liefst de dag zelf op, anders wordt hij een beetje bitter door de citroenschil.

(C) Foto's: Leentje Speybroeck