Voorkomen is beter dan genezen. Maar wat als je fruitboom of -struik last heeft van een plaag? Ontdek hier wat je eraan kunt doen.

1. Observeer

Pas als de schade echt uit de hand loopt, spreek je van een ziekte of plaag. Je kan dat bestrijden aan de hand van methodes die toegestaan zijn in de ecologische teelt. Om op het juiste moment en op de juiste manier in te grijpen, moet je wel weten wat er aan de hand is. Een eerste stap is dus om de schade te observeren. Welke delen van de plant zijn aangetast? Hoe ziet de schade eruit? Vergelijk de symptomen met foto’s op het internet. Als het jou niet lukt de belager te vinden, ga dan te rade bij een fruitspecialist of -boek.

2. Versterk je plant

Met plantversterkende middelen kan je de weerstand van jouw fruitboom of -struik verhogen. Ze hebben pas effect als je de behandeling vaak herhaalt, en helpen niet als de plaag al uitgebreid aan de gang is. De bereidingen worden gemaakt met planten die een sterke geur of smaak bezitten. Voorbeelden zijn heermoesthee tegen schimmelziekten of brandnetelaftreksel tegen een bladluizenplaag.

3. Gebruik vangbanden of -platen

Schadelijke insecten, die in hun levencyclus langs de boomstam omhoog kruipen, zoals de kleine wintervlinder, of er een schuilplaats zoeken, zoals de fruitmot, kun je proberen vangen door een vangband rond de stam te hangen. In struiken kan je met lijmplaten ophangen om insecten te vangen, denk maar aan de frambozenkever. Wanneer je de banden of platen ophangt en wegneemt, hangt af van het insect dat je wilt vangen. Let wel dat je de nuttige insecten niet mee vangt.

4. Plaats feromoonvallen

Bepaalde insecten gebruiken geurstoffen of feromonen om te communiceren. Als je deze feromonen rond de fruitboom aanbrengt, kun je de insecten lokken en vangen. De feromonen worden enkel waargenomen door het schadelijke insect en hinderen geen andere insecten. In de handel vind je feromoonvallen voor de fruitmot, pruimenmot en kersenvlieg.

5. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen 

Gebruik bestrijdingsmiddelen alleen als het absoluut nodig is. Ze doden ook andere nuttige insecten. Als je ze toch inzet, beperk je de nadelige gevolgen door de juiste dosis op het juiste ogenblik toe te passen. Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing.

 

Meer weten?

Appel, peer en meer (cover)

Appel, peer en meer

Prachtige bloesems in de lente en heerlijke vruchten in de herfst. Elke tuin verdient een fruitboom! Maar welke fruitboom past bij jou en je tuin? En hoe zorg je voor een lekkere oogst? Appel, peer en meer helpt je bij de keuze van boomvorm en fruitsoort.

Met een greep uit de lekkerste rassen voor de ecologische tuin. Je ontdekt waar een boom het liefst staat en hoe je de bodem verzorgt. Met behulp van tekeningen en praktische tips gidst dit boek je door de snoei.

Kortom, een inspirerend sfeer- en doeboek voor de beginnende tuinier én gevorderde fruitliefhebber.

> Bestel je exemplaar hier