De herfst betekent naast het vallen van de bladeren, de prachtige kleuren en koudere dagen een groot aanbod aan seizoensgroenten en -fruit. Soms zelfs te veel om op te eten. Om ook tijdens de wintermaanden te kunnen smullen van die gulle oogst, kunnen we een aantal technieken toepassen die resulteren in tal van smakelijke bewaarproducten. Een mooie voorraad aan confituur, pickles, chutney, siroop, gedroogde kruiden of fruit maken dat je oogst nog diverser en waardevoller wordt.

Lang leve de oogst

Door de intrede van de diepvriezer is het bewaren van groenten en fruit heel wat eenvoudiger geworden, maar daardoor verdwenen die oude technieken wel naar de achtergrond. De laatste jaren grijpen we gelukkig weer terug naar dit arsenaal omdat de smaak van deze producten een meerwaarde biedt aan onze keuken en omdat ze passen in een duurzaam voedingspatroon. Al deze technieken zijn immers energie- en bewerkingsarm en gaan voedselverspilling en verpakkingsafval tegen. Een reden te meer om ze van onder het stof te halen.

Gooi die oude bokalen dus niet langer weg maar vul ze met zelfgemaakt lekkers. Zorg ervoor dat je hygiënisch en zorgvuldig aan de slag gaat zodat je voorraad ook veilig is voor consumptie. Ons boekje ‘Lang leve de oogst’ vertelt je hoe je dit doet. Uiteraard hoef je niet op je eentje van al dit lekkers te genieten. Geef dit jaar eens een verwenmand met een paar bokalen van je eigen creaties cadeau tijdens de feestdagen! Een origineel en ecologisch geschenk.