Met de Seizoenskeuken maakt Velt van elk seizoen een echt feest. We gaan zeven dagen lang aan de slag met overheerlijke herfstgroenten en -fruit.

Op de tweede dag van de Herfstkeuken genieten we van een linzenbolognese met knolselder en champignons en een selderiedadelsalade. Heerlijk!

Wil je de recepten van de Seizoenskeuken zeven dagen lang ontvangen in je mailbox? Abonneer je gratis.


Linzenbolognese met knolselder en champignon

Recept van Leentje kookt

Ingrediënten (voor vier)

  • 200 g ui
  • 400 g seizoensgroenten (knolselder en champignons)
  • 100 g grof gehakte walnoten (of pecannoten)
  • 2 el lookpulp
  • 2 el balsamicoazijn (of 1 el balsamico en 1 el worcestersaus als je die in huis hebt)
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 80 g tomatenpuree
  • 1 el sambal (of fijngesneden chilipepertje)
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm
  • 3 kruidnagels
  • 1 el groentebouillon (poeder, pasta, verkruimeld blokje)
  • 1 tl jeneverbessen
  • 300 g gekookte linzen (mijn voorkeur voor dit recept gaat uit naar dupuis linzen, een kleine harde grijsgroene korrel)
  • 300 ml rode wijn
  • 600 g gehakte tomaten of passata (uit blik, brik, zelf ingemaakt)
  • peper en zout
  • olijfolie

Bereiding

Versnipper de ui en snijd de groenten in kleine blokjes.
Rooster de walnoten en laat even afkoelen.
Fruit de ui met de look in olijfolie. Voeg noten, balsamicoazijn, paprikapoeder, oregano, tomatenpuree en sambal toe. Roerbak even tot alles lekker gaat geuren. Voeg de groenten, de bouillon, tijm, laurier, kruidnagel en jeneverbessen toe en laat een paar minuten stoven. Voeg tomaten en linzen toe. Laat minstens 20 minuten pruttelen op een middelmatig vuur met het deksel op de pot. Zet het vuur dan lager en laat nog 10 minuten pruttelen. Hoe langer de saus op het vuur staat, hoe beter de smaken zullen blenden. Check regelmatig of er genoeg vocht in de pot is, voeg anders wat water of passata toe. Smaak af met peper en zout.


Foto: Leentje kookt

Selderie-dadelsalade

Recept uit Lekker Ecologisch! van Velt.

Bereidingstijd: 30’

Ingrediënten:

  • 1 bleekselderie
  • 2 rode appels
  • 4 tot 5 dadels
  • een halve citroen
  • 2 sinaasappelen
  • 100 g kaas (gruyère of als je het kunt vinden: délice de la petite-chapelle)
  • 2 el walnoten

Bereiding

Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Pers de citroen en de sinaasappelen uit. Houd een paar schijfjes sinaasappel apart voor de garnering. Snijd de selderie in kleine stukjes. Overgiet de selderie met het sap. Snijd de appels (met schil) in kleine stukjes. Houd een paar appelpartjes opzij voor de garnering. Voeg de rest van de gesneden appels bij de selderie. Snijd de kaas in kleine blokjes. Meng voorzichtig alle ingrediënten door elkaar. Garneer met enkele mooie selderieblaadjes, sinaasappelschijfjes en appelpartjes.