Met de Seizoenskeuken maakt Velt van elk seizoen een echt feest. We gaan zeven dagen lang aan de slag met overheerlijke herfstgroenten en -fruit.

Op de derde dag van de Herfstkeuken maken we vladerdeegpasteitjes met schorseneren, een salade van gemarineerde groenten en rucola en gebakken rijst met look en ui.

Wil je de recepten van de Seizoenskeuken zeven dagen lang ontvangen in je mailbox? Abonneer je gratis.


Bladerdeegpasteitjes met schorseneren

Recept uit Lekker Ecologisch! van Velt.

Bereidingstijd: 50’

Ingrediënten:

  • 400 g schorseneren
  • 1 sjalot
  • 5 dl bechamelsaus (zie onder)
  • 0,5 dl sojaroom
  • 1 el olijfolie
  • 1 laurier­blad
  • 1 (afgestreken) el gesnipperde bieslook
  • 1 (afgestreken) el zeer fijn gesnipperde peterselie
  • 4 bladerdeegbakjes
  •  tijm

Bereiding

Maak de schorseneren schoon en snijd ze in stuk­jes van maximaal 1 cm. Snipper de sjalot, verwarm een eetlepel olie en fruit de sjalot. Voeg de schorse­neren, tijm, laurier en een bodempje water toe en laat 10 minuten stoven. Maak intussen de bechamelsaus (je kunt het stoofvocht van de schorseneren in de saus verwerken). Voeg de beetgare schorsene­ren, sojaroom, bieslook en peterselie bij de saus en controleer de smaak. Verwarm de bladerdeegbakjes in de voorverwarmde oven (180°C) en schep de vulling erin.

Variant: voeg 100 g gesnipperde en gebakken champignons of 120 g verse grijze garnalen toe. 

Bechamelsaus

Recept uit Lekker Ecologisch! van Velt.

Bereidingstijd: 15’ 

Ingrediënten voor ca. 3 dl saus:

  • 3 (afgestreken) el tarwebloem (25 g)
  • 3 dl melk
  • 2 el olie of 25 g boter
  • zout 
  • peper
  • nootmuskaat

Bereiding

Verhit de olie of boter en roer er de bloem door. Laat dit mengsel gedurende 2 minuten zachtjes pruttelen zonder het donkerbruin te laten worden. Voeg, onder voortdurend roeren, melk (en/of groen¬tekookvocht) toe. Laat nog minstens 10 minuten zachtjes doorkoken om de meelsmaak eruit te halen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 
Voeg eventueel, van het vuur af, 2 eetlepels zeer fijn gehakte peterselie toe. 

Salade van gemarineerde groenten en rucola 

Recept uit Lekker Ecologisch! van Velt.

Bereidingstijd: 30’ (+ 30’ marineertijd)

Ingrediënten:

  • 2 middelgrote courgettes (ca. 400 g)
  • 1 kleine bloemkool
  • 125 g raket (rucola)
  • 150 g feta
  • 8 walnoten
  • 2 el olijfolie
  • voor de vinaigrette:
  • 6 el olijfolie
  • 1,5 el witte wijnazijn
  • 2 teentjes look
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • peper en zout

Bereiding

Maak eerst de vinaigrette door alle ingrediënten, op de look na, goed te mengen. Voeg de geperste look toe en controleer de smaak. Maak nu de groenten schoon. Verdeel de bloemkool in roosjes en stoom ze beetgaar. Snijd de courgettes in schuine plakjes (ca. 0,5 cm dik). Verwarm een beetje olijfolie en bak de courgetteplakjes in porties langs beide zijden goudbruin. Meng de courgettes en de bloemkoolroosjes. Schenk de vinaigrette over de nog warme groenten en laat ze minstens 30 minuten marineren. Meng vervolgens de raketblaadjes en de noten door de groenten en brokkel de feta over de salade. Serveer op kamertemperatuur.

Gebakken rijst met look en ui

Recept uit Lekker Ecologisch! van Velt.

Bereidingstijd: 12’

Ingrediënten

  • 4 koppen gare rijst
  • 2 teentjes look
  • 1 ui
  • 1 tot 2 el olijfolie
  • 1 snuifje tijm
  • (kruiden)zout

Bereiding

Snipper de ui. Verwarm de olijfolie en fruit de ui en de look. Bak de rijst op een matig vuur tot hij goed warm is. Breng op smaak.

Tip: gebruik hiervoor eens de paarse rijst van Oxfam Fairtrade.

 

SeizoenenIn ons tweemaandelijks magazine Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch leven, koken en tuinieren.

Hoe ontvang je Seizoenen?

Als lid van Velt ontvang je Seizoenen zes keer per jaar in de brievenbus of inbox. Zo kan je telkens naar hartelust grasduinen in ons magazine en eco-inspiratie opdoen. Wil je graag Velt-lid worden, klik dan hier.

Benieuwd naar een nummer van Seizoenen?

Vraag gratis je proefnummer aan.