Met de Seizoenskeuken maakt Velt van elk seizoen een echt feest. We gaan zeven dagen lang aan de slag met overheerlijke herfstgroenten en -fruit.

Op de vierde dag van de Herfstkeuken koken we:

  • Witlof met champignonsaus

  • Boerenkoolsalade met barbecuekikkererwten

  • Puree van aardappel en knolselder.

Wil je de recepten van de Seizoenskeuken zeven dagen lang ontvangen in je mailbox? Abonneer je gratis.


Witlof met champignonsaus

Recept uit Lekker Ecologisch! van Velt.

Bereidingstijd: 25’

Ingrediënten

  • 6 - 8 struikjes witlof
  • 350 g champignons
  • ca. 4 dl melk
  • eventueel 4 el room
  • 1 - 2 el olijfolie
  • 2 flinke el maizena
  • nootmuskaat
  • peper
  • kruidenzout

Bereiding

Maak de groenten schoon. Stoom het witlof gaar. Snijd intussen de schoongeborstelde champignons in kwartjes. Verwarm de olie en bak de champignons enkele minuten. Breng ze op smaak met peper en zout.

Los voor de saus de maizena op in een kopje koude melk. Verwarm de rest van de melk in een sauspannetje en voeg het maizenamengsel al roerende toe aan de warme melk. Laat kort koken, voeg de room en de champignons toe en breng de saus verder op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Laat de saus nog een goed warm worden. Schik het witlof op borden en schep er wat saus over.

Boerenkoolsalade met barbecuekikkererwten

Recept uit het kookboek Lekker Gesmeerd.

Ingrediënten

  • 400 g boerenkool
  • 200 g gekookte kikkererwten
  • 1 el olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 tl sambal
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 100 ml sojaroom
  • peper
  • zout

Bereiding

Rits de boerenkool van de stengel. Was de blaadjes grondig en snijd ze in fijne reepjes.

Bak de kikkererwten in olijfolie met de tomatenpuree, het kerriepoeder, het paprikapoeder, de ahornsiroop, de sambal, de sojasaus en het knoflookpoeder tot ze knapperig worden. Zet het vuur uit.

Voeg de boerenkool en de room toe aan de kikkererwten. Breng op smaak met peper en zout. Laat volledig afkoelen.

Garneertip
feta, gedroogde veenbessen, rode uiringen, geroosterde pecannoten.

Puree van aardappel en knolselderij

Recept uit het kookboek Lekker Ecologisch.

Bereidingstijd: 40’

Ingrediënten:

  • 500 g aardappelen
  • 350 g knolselderie
  • ca. 0,5 dl melk
  • (kruiden)zout
  • nootmuskaat

Bereiding

Schil de aardappelen en de knolselderie. Snijd beide groenten in blokjes en kook ze samen gaar. Haal ze door de roerzeef. Zet de puree nog even op een zacht vuurtje en roer er de melk en de kruiden door.

 
Recepten uit de kookboeken Lekker Ecologisch! en Lekker Gesmeerd van Velt.
Lekker ecologisch

Op zoek naar meer recepten met seizoensgroenten en -fruit?

In ons boek Lekker Ecologisch! vind je nog veel meer kooktips en recepten.

Te koop in de webshop voor 25 euro (20 euro ledenprijs) en bij je Velt-afdeling.

Meer publicaties over duurzaam en ecologisch koken? Neem een kijkje in onze webshop.