Met de Seizoenskeuken maakt Velt van elk seizoen een echt feest. We gaan zeven dagen lang aan de slag met overheerlijke herfstgroenten en -fruit.

Op de vijfde dag van de Herfstkeuken zetten we onze tanden in:

  • Knolselderanijssoep

  • Feestje van savooi, pompoen, prei en rammenas met bulgur en nootjes

  • Gebakken vijgen met honingstroop en appel-walnootsorbet.

Wil je de recepten van de Seizoenskeuken zeven dagen lang ontvangen in je mailbox? Abonneer je gratis.


Knolselderanijssoep

Recept van Leentje kookt.

Ingrediënten (voor vier):

  • 500g knolselder in blokjes
  • 2 uien versnipperd
  • pezo
  • 1 tl foeliepoeder (of nootmuskaat)
  • 1 tl fenegriekpoeder
  • 1 el anijszaad
  • 1 el morgabouillon
  • 2 l water
  • scheut Ricard of een andere pastis
  • 100 ml sojaroom

Bereiding

Stoof de ui tot glazig met de foelie en fenegriek. Voeg knolselder toe en roerbak even. Laat 5 min sudderen. 

Rooster het anijszaad in een droge pan tot het knispert. Voeg toe aan de knolselder en blus met de Ricard. Voeg water en bouillon toe.

Laat koken tot gaar. Mix glad. Voeg de room toe. Proef en smaak af met pezo.

Feestje van savooi, pompoen, prei en rammenas

Recept van Leentje kookt.

Ingrediënten (voor vier)

Voor de savooi met  pompoen:

  • 400 g savooikool 
  • 400 g kastanjepompoen 
  • 250 g gekookte kikkererwten 
  • 1 el geraspte gember 
  • 1 el geraspte look 
  • 1 el tamarinde pasta 
  • sap van 1/2 limoen 
  • 1 tl kokosbloesemsuiker 
  • 1 el sojasaus 
  • 1 tl sambal
  • 200 ml groentebouillon 
  • arachideolie 
  • peper en zout

Voor de wok van prei en rammenas:

  • 400 g prei 
  • 250 g rammenas 
  • 1 el sojasaus 
  • 1/2 el rijstazijn 
  • 1/2 el mirin 
  • 4 blaadjes nori 
  • 1/2 tl geroosterde sesamolie 
  • 1 el geraspte look 
  • arachideolie

Voor de garnering:

  • handje gemalen geroosterde pindanoten 
  • 1 el roze peperbessen 
  • 1 el geroosterd venkelzaad 
  • 1 el geroosterd sesamzaad
  • paar takjes verse munt 
  • paar takjes koriander 
  • paar takjes platte peterselie 
  • 1 limoen

Bereiding

Snijd de savooikool en pompoen in dobbelsteentjes van 2 cm. Laat de arachideolie heet worden in een pot. Voeg de groenten en kikkererwten toe. Voeg gember, look, kokosbloesemsuiker, tamarindepasta, sambal en ahornsiroop toe. Roerbak even en blus met sojasaus en limoensap. Voeg de bouillon toe. Zet een deksel op de pot en laat sudderen op een laag vuurtje tot de kool en pompoen botergaar zijn.

Snijd de prei in de lengte in fijne reepjes. Spoel grondig. 

Schrob de rammenas schoon onder water. Schillen hoeft niet. Snijd in lange reepjes.

Snijd de nori in reepjes.

Laat een wok heet worden met arachideolie. Voeg de groenten toe. Roerbak met de look. Blus met mirin, sojasaus en rijstazijn. Voeg de nori toe. Roerbak tot alles beetgaar is. Zet het vuur uit en voeg de geroosterde sesamolie toe.

Meng pindanootjes, sesamzaad, venkelzaad en roze peper bolletjes door elkaar. Pluk de blaadjes van koriander en munt. Dresseer de groenten in kommen en bestrooi met de notenmengeling. Werk af met de blaadjes koriander en munt.

Serveer met partje limoen.


Foto van Leentje kookt.

Bulgur met nootjes

Recept uit Lekker Ecologisch! van Velt.

Bereidingstijd: 20’

Ingrediënten:

  • 200 g bulgur
  • 1 ui
  • 2 el hazelnoten
  • ca. 1 tl groentebouillonextract
  • 2 el sesamolie
  • 1 el gehakte peterselie

Bereiding

Hak de hazelnoten grof. Snipper de ui. Verwarm de olie en fruit de ui. Voeg de bulgur toe en laat 2 minuten zachtjes bakken. Giet er water bij en voeg de bouillon toe. Bereid de bulgur verder volgens het basisrecept. Roer op het einde de gehakte nootjes door de bulgur en laat ze mee opwarmen. Bestrooi het gerecht met peterselie.

Gebakken vijgen met honingstroop en appel-walnootsorbet

Recept uit Lekker Ecologisch! van Velt.

Bereidingstijd: 35’ + 4u vriestijd

Ingrediënten:

Voor de sorbet:

  • 1 l appelsap
  • 500 g honing
  • 100 g walnoten

Voor de vijgen met honingstroop:

  • 8 grote vijgen
  • 4 el honing
  • 2 dl porto
  • 1 stengel citroengras
  • 0,5 tl kaneelpoeder 

Bereiding

Voeg de honing bij het appelsap en roer tot de honing is opgelost. Draai dit mengsel in een ijsmachine tot sorbet of zet het in de diepvriezer en roer de massa om het half uur goed door elkaar om de ijskristallen te breken. Als de sorbet bevroren is, meng je er de grof gebroken walnoten door.

Meng de ingrediënten voor de honingstroop en laat 15 minuten koken. Snijd de vijgen in vieren, maar lat ze aan de onderkant aan elkaar. Zet ze in een ovenschaal en overgiet ze met de gezeefde stroop. Bak ze in de oven tot ze gaar zijn (ca. 15’). [hoe heet moet die oven zijn?] Serveer de vijgen met de sorbet.

 

Recepten uit het kookboek Lekker Ecologisch!

Lekker ecologisch

Op zoek naar meer recepten met seizoensgroenten en -fruit?

In ons boek Lekker Ecologisch! vind je nog veel meer kooktips en recepten.

Te koop in de webshop voor 25 euro (20 euro ledenprijs) en bij je Velt-afdeling.

Meer publicaties over duurzaam en ecologisch koken? Neem een kijkje in onze webshop.