Ah, de herfst! De geur van mos en paddenstoelen, én natuurlijk de oogstperiode bij uitstek. Groenten en fruit in overvloed. Soms zijn ze met zoveel dat we niet meer weten hoe we ze moeten verwerken. Maar daar helpen we je graag bij. Door je te leren fermenteren, je te verklappen hoe je een herfstpizza maakt en je uit te nodigen voor een oogstfeest.

President van Dievoet

De zomer trakteert ons op kommen aardbeien, bessen en frambozen. De herfst brengt manden vol appels en peren. Al zijn deze vruchten nog zo bekend, wist je dat er een waaier aan soorten bestaat? Probeer deze herfst zeker eens een paar soorten die je nog niet kent. Wat dacht je van klinkende namen als President van Dievoet, Jacques Lebel en Triomphe de Vienne,…? Elke soort heeft zijn eigen kleur, smaak en karakter. 

Niet altijd spaghetti

Vruchtgewassen als courgetten, tomaten, paprika’s en pompoenen bluffen erop los in de moestuin. Als je genoeg hebt van soep, spaghetti en ratatouille, is het tijd voor groentelasagne (vervang de lasagnevellen door plakken courgette of aubergine), pizza (dik beleggen) of groentetaarten. Of maak het jezelf nog makkelijker: hak ze in grote stukken, schik ze in een ovenschotel met wat ingekerfde en gekneusde bollen look, meng goed met flink wat olijfolie. Kruid af met peper, zout en zuiderse kruiden. Roosteren in de oven en klaar. Dien op met stevig brood en zachte geitenkaas.


(C) Foto: Wout Hendrickx

Kolen en knollen

Tijdens de herfst doen ook kolen en knollen hun intrede. Deze lekkere jongens zijn niet altijd even geliefd bij het grote publiek. Maar dat komt alleen maar doordat we te weinig inspiratie hebben om ze te bereiden. Ga op zoek naar nieuwe recepten en andere bereidingen.

  • Rasp eens een witte kool tot een slaatje en breng op smaak met een currydressing, peperkoekcroutons en gebakken appeltjes.
  • Maak van je raapjes een heerlijk romige soep en werk af met gebakken champignons. Maak van je rode kool en rode biet een chutney met gember en kardemom.
  • Of maak een hartverwarmende shakshuka met de herfstgroenten die je in huis hebt.

Wees creatief en ga van de begane paden af om deze groenten te herontdekken.


Heerlijk herfstgerecht: shakshuka

Wat heb je nodig? 4 tomaten - 200g pompoen - 100g knolselder (of raapjes, koolraap of pastinaak) - 2 uien - 1 rode paprika - 1 teen knoflook - 400g boerenkool (of warmoes, witte kool of savooi) - 1 mespunt cayennepeper  (of meer als je het graag pikant hebt) - 4 eieren - 2 tl gemalen komijn - 1 tl verse koriander - 1 laurierblad - olijfolie - pezo

  • Tomaten, knolselder en pompoen snijd je in fijne blokjes. De paprika, ui en knoflook snipper je fijn. De boerenkool snijd je in reepjes. Ook voor dit gerecht werk je enkel met de bladeren.
  • Fruit in een brede lage pan de ui 5’ in de olijfolie. Voeg de paprikasnippers, komijn en de knoflook toe. Voeg nu de tomaat, de pompoen en de kruiden toe en laat op een zacht vuurtje zo’n 20 minuten sudderen.
  • Als het mengsel te droog is, voeg je wat extra water toe.
  • Voeg nu de boerenkool toe en als die geslonken is ook de knolselder. Laat nog eens 15’ sudderen. De knolselder moet knapperig blijven. Check de smaak en kruid bij indien nodig.
  • Maak nu 4 kuiltjes in het mengsel en breek in elk kuiltje een ei. Lepel wat saus over de eitjes en laat circa 8’ pocheren op een laagvuur.
  • Serveer op elk bord een gepocheerd ei met saus en werk af met de verse korianderblaadjes.

Nog meer herfstig lekkers vind je in ons boek Lekker ecologisch!