Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verplicht vanaf vandaag particulieren in heel België om hun kippen op te hokken of af te schermen. Dit om contact tussen pluimvee en overvliegende vogels te vermijden. Het FAVV interpreteert dat strikt: je moet er voor zorgen dat er geen enkel risico is dat overvliegende vogels met je kippen in contact komen.

Kippen zitten graag buiten

Kippen die het gewoon zijn om overdag buiten in een grote ren rond te lopen, plots in een klein hok houden, is zoveel als ze in een gevangenis steken. Frisse lucht, de eerste zonnestralen, vers groen, voldoende scharrelruimte,… Het zijn zaken die ze plots moeten missen.

Nochtans zijn kippen sterke dieren die tegen veel kunnen: een beetje rot voedsel, geen probleem. Vrieskou, daar scharrelen ze rustig in rond. Maar als je hun vrijheid afneemt worden ze overgevoelig. Ze kunnen tegenover elkaar agressief en wreed zijn. Daarom heeft het geen zin om alle kippen zomaar in een hok te duwen. Geef hen dus ruimte buiten, ook al is het maar een deel van hun normale ren.

Enkele tips

Veel mogelijkheden zijn er niet voor de ecologische kippenliefhebber. Hieronder geeft Geert Gommers, diensthoofd kennis bij Velt en auteur van het kippenboek ‘Kippen in de tuin’, enkele tips:

  • Maak een afdak aan het hok, en sluit het af met kippengaas. De kippen hebben een beperktere ren, maar kunnen toch nog buiten. Je kan dat vergelijken met een pergola aan een woning, Op die manier worden de kippen afgeschermd van overvliegende vogels.
  • Overspan de buitenren met zeil. Een beperkte ren zonder hoge struiken of bomen kun je overspannen met een zeil. Goed vastmaken is de boodschap, anders blaast de wind het bouwsel snel om. Dit kun je niet in een ren met hoge struiken of bomen.
  • Zet de voederbak binnen en scherm de drinkbak buiten af. De voederbak van een kip staat beter in het hok, de drinkbak staat meestal buiten. Dit omdat kippen morsen tijdens het drinken en anders de strooisellaag in het hok nat zou worden. Ideaal is dus om de drinkbak onder het afdak buiten te plaatsen.
  • Bezorg de kippen afleiding. Om te voorkomen dat stress snel de kop opsteekt, zorg je voor afleiding om de opgehokte kippen bezig te houden. Bijvoorbeeld door ze extra stro te geven. Of door het ophangen van wortelen, kolen of maïskolven. Speelgoed, zoals houten blokjes, zorgt ook voor verstrooiing.

Ophokken: een kortzichtige oplossing

Velt stelt zich de vraag waarom kippen geen griepvaccinatie krijgen. "Praktisch gezien is het niet moeilijk", stelt Geert Gommers. "Het vaccin kan toegediend worden via het drinkwater of via een prik. De moeilijkheid is om een juist vaccin te ontwikkelen. Net zoals bij het griepvirus bij mensen zijn er verschillende virustypes. Het is dus niet eenvoudig om een doeltreffend vaccin te bekomen, onmogelijk is het echter niet."

Waarom krijgen kippen geen vaccinatie? "Onder druk van een aantal landen, waaronder België, kiest Europa voor een niet-vaccinatiebeleid tegen heel wat besmettelijke ziekten. Als kippen niet gevaccineerd zijn dan zijn ze volledig vrij van het virus en hebben ze een hogere gezondheidsstatus. En dat betekent betere exportmogelijkheden voor de kippenhouders", zegt Geert Gommers. "Economie boven dierenwelzijn, en daar zijn onze kippen nu het slachtoffer van."

(C) Foto: Velt