In de ecozoete keuken zoeten we bij voorkeur met wat de natuur ons geeft. Elk seizoen biedt weer lekkers in de vorm van fruit, maar ook groenten en kruiden hebben vaak zoete kwaliteiten. Zoeten zonder suiker is gezonder en een prima keuze voor het milieu.

Bestaat er trouwens lekkerder zoet dan die eerste aardbeien? Heerlijk in een dessert, maar ook slaatjes en drankjes doen het prima met een portie aardbeienzoet. Zelfs in de winter kun je genieten van een portie aardbeien, door er confituur of compote van te maken.

Met dit receptje bewijzen we dat aardbeien zich bovendien prima laten vergezellen door de verrassende smaken van basilicum, roze peper en balsamicoazijn. Deze smaakmakers geven het zoet van de aardbeien immers karakter. Laat die zwoele dagen maar komen!


Aardbeiensoepje met balsamico, roze peper en basilicumroom

Nodig voor vier soepjes

  • 200ml slagroom, 500g aardbeien, 1 el balsamicoazijn en 2 glazen rood druivensap
  • 1 el arrowroot, 10 blaadjes basilicum en 1 el rozepeperbolletjes

Maak de aardbeien schoon en snijd ze in twee (of vier als ze heel groot zijn). Los de arrowroot op in 100ml koud water. Doe het druivensap, het merg uit het vanillestokje, de balsamicoazijn en de roze peper in een pannetje. Breng aan de kook. Roer de arrowroot onder het sap met een garde. Laat twee minuutjes pruttelen en zet het vuur uit. Voeg de aardbeien toe en roer ze even onder. Laat tien minuutjes rusten.

Verdeel het soepje over vier kommetjes. Versnipper de basilicum in de room en klop ze op tot je zachte pieken krijgt (niet tot boter). Dresseer elk soepje met een lepel room. Afwerken kan met wat madeliefjes. Je kunt de basilicum gerust vervangen door koriander, citroenmelisse of munt.