Met een wintersnoei stimuleer je de groei van je fruitboom. Takken die je inkort, krijgen door de stijgende sapstroom veel voedingstoffen aangeleverd en zullen sterk terug groeien en vertakken. Wintersnoei is dus vooral voor jonge fruitbomen belangrijk. Door ze in de winter te snoeien, help je hen een sterk geraamte ontwikkelen. Zo kunnen ze later veel lekkere vruchten dragen. Hieronder vind je hoe je jonge hoog- half- en laagstammen snoeit. Volwassen en oude bomen snoei je eerder in de zomer, zie Snoeien we grootfruit altijd het best in de winter?

Een fruitboom met een stevig geraamte

Om je fruitboom een robuust geraamte te geven, kies je goedgeplaatste gesteltakken. Je helpt deze takken groeien en stevig worden door ze elk jaar in te korten. Dit wordt ook de vormsnoei genoemd. Streef naar drie tot vijf krachtige en gezonde gesteltakken. Dat doe je als volgt

Vormsnoei eerste jaar

  • Kies drie tot vijf goed geplaatste gesteltakken uit. Deze zijn best op een regelmatige afstand en genoeg van elkaar ingeplant. Dat zorgt ervoor dat ze elkaar later niet kruisen en schuren. Idealiter zijn ze ingeplant volgens een hoek van 45 à 60 graden met de harttak of stam. Kies dus geen té horizontale of té steile takken uit.
  • De gekozen gesteltakken kort je ongeveer 1/3 in. Snoei op een naar buiten wijzend oog. De knop die blijft staan zal in de lente naar buiten uitlopen en de kruin van je boom vergroten.
  • De takken die slecht geplaatst zijn, snoei je weg. Zorg dat je daarbij de boom niet beschadigt. Knipt dus niet té dicht tegen de boom!

Vormsnoei verdere jaren

  • Kort de verlenging van de gesteltaken opnieuw 1/3 in op een naar buiten wijzend oog.
  • Alle zeer steil groeiende zijtakken, zijtakken die naar binnen in de kruin groeien of concurreren met de gesteltak, snoei je weg.
  • Heeft je fruitboom een harttak ( = tak die de verlenging is van de stam)? Dan kan je na verloop van tijd een tweede, hogere krans van gesteltakken opbouwen. Zorg voor genoeg afstand met de eerste krans. Voor laagstammen is dit ongeveer 40 à 60 cm, voor half en hoogstammen is dit 100 à 120 cm. 

Wanneer mag je snoeien?

Wintersnoei bij appel en peer kan van januari tot half maart, tot de knoppen uitlopen. Voor kers, pruim en perzik wacht je best zo lang mogelijk om besmetting met de loodglansschimmel te vermijden. Snoei jonge kersen- en pruimenbomen dus in maart, net voor de knoppen uitlopen. Walnoot snoei je dan weer zeker niet in de winter. Door de hevige sapstroom ‘bloedt’ de walnoot te hevig bij wintersnoei.

(C) Foto's: Jolijn Degrande


Appel, peer en meer

Prachtige bloesems in de lente en heerlijke vruchten in de herfst. Elke tuin verdient een fruitboom! Maar welke fruitboom past bij jou en je tuin? En hoe zorg je voor een lekkere oogst?

Het Velt-boek Appel, peer en meer helpt je bij de keuze van boomvorm en fruitsoort. Met een greep uit de lekkerste rassen voor de ecologische tuin. Je ontdekt waar een boom het liefst staat en hoe je de bodem verzorgt. Met behulp van tekeningen en praktische tips gidst dit boek je door de snoei.

Kortom, een inspirerend sfeer- en doeboek voor de beginnende tuinier én gevorderde fruitliefhebber.
 

 

  


(C) Foto's: Jolijn Degrande