Het najaar verwent ons met een overvloed aan groenten en fruit. De verschillende smaken, kleuren en texturen van deze oogst zetten aan tot een creatieve keukensessie, maar kunnen ons soms ook overrompelen. Want hoe verwerk je al die courgetten en tomaten tot telkens weer een lekker bordje? Het antwoord: improvisatiekoken. In de improvisatiekeuken bepaalt de oogst en niet een recept wat je op je bord krijgt. En dat zorgt altijd voor een feest. Naast de workshop ‘improvisatiekoken bewijst nu ook ons kersverse kookboekje ‘Improvisatiekoken’ dat met stijl.

Combinatietechniek en smaakbalans

Improvisatiekoken mag dan een creatief proces zijn, er zijn een aantal hulpmiddeltjes die je op weg helpen. Heel eenvoudig bekeken is koken niet meer dan het combineren van kooktechnieken (zoals wokken, stomen, bakken) met onze ingrediënten. In de improvisatiekeuken delen we die ingrediënten op in groepen om het combineren overzichtelijk te houden. We spreken over verse voeding (met groenten en fruit in de hoofdrol), droge voeding (zoals granen en peulvruchten) en smaakmakers (zoals specerijen en kruiden).

Bij het combineren van de kooktechnieken met onze ingrediënten houden we rekening met de smaakbalans. Evenwicht tussen zuur, zoet en zout zijn hierbij essentieel. Een zoet gerecht heeft baat bij een zoute toets en omgekeerd. Om de smaakbalans onder de knie te krijgen, is er maar één weg: proeven. Dit klinkt evident maar echt proeven vraagt een onderzoekende instelling en ook daar durven mensen niet altijd het heft in handen te nemen. Stel je tijdens het proeven de volgende vragen: Is dit gerecht klaar of mist het nog iets? Voldoen structuur, kleur en smaak aan mijn verwachtingen? Zit de zoetzoutzuurbalans goed? Nog beter dan zelf proeven is laten proeven. Twee proeven meer dan één en samen vind je soms sneller de oplossing voor een onafgewerkt gerecht.

Spelen in de keuken

Klinkt dit nog steeds te theoretisch? Geen paniek! Voor ons boekje improvisatiekoken probeerden we deze methodiek zelf uit. Voor elk seizoen maakten we drie totaal verschillende bordjes klaar met vijf groenten van dat seizoen. Deze bordjes tonen meteen hoeveel mogelijkheden één en dezelfde groente in petto heeft. Om het je nog makkelijker te maken ontwikkelden we bovendien een uitgebreide improvisatiewijzer. Die verklapt je welke smaakmakers, partnergroenten en bereidingswijzen er goed samengaan met je groente. Zo wordt improviseren een spel.

Al deze hulpmiddeltjes helpen je graag op weg, maar laat je zeker ook inspireren door de recepten van je oma of je favoriete foodblog. Of beperk je eens tot de voorraad die je keukenkast biedt of de restjes die je in de frigo vindt. In de improvisatiekeuken wordt minder vaak meer. Met een beperkt aantal ingrediënten aan de slag gaan, wakkert de creativiteit juist aan. Bovendien moet je het niet altijd persé te ver zoeken. Hoofdzaak is dat je de groenten laat spreken en hun karakter in de verf zet. Je helpt ze gewoon een handje om het beste in zichzelf naar boven te brengen.