Het is nog guur, de grond is nat en dus laat het echte tuinieren op zich wachten. Toch kun je nu al in actie schieten met het maken van een eigen insectenhotel!

Een meerwaarde voor je tuin: waarom?

  • Solitaire bijtjes steken helemaal niet. Dat is al een geruststelling.
  • Extra beestjes in je tuin zijn vooral heel nuttig en helpen bij het bestuiven van bloemen, het vangen van bladluizen,... Eigenlijk is geen enkele ecologische tuin compleet zonder een insectenhotel.
  • Deze beestjes observeren en herkennen is leerrijk en boeiend. Had je bijvoorbeeld al eens gehoord van de rosse metselbij of de pottenbakkerswesp?

  

Hoe maak je een bijen- of insectenhotel?

  • Er zijn maar een paar technische vereisten en die vind je – samen met veel andere info – in deze brochure.
  • Je kunt iedereen, zeker ook kinderen, bij dit project betrekken. Samen bouwen aan een insectenhotel is een fijne groepsactiviteit.
  • Je kunt het zo groot, kunstig en duur maken als je wilt, maar het mag gerust klein en eenvoudig zijn.

Onderstaande insectenvilla is 5 m lang, 10 cm hoog en 10 cm diep. Ze ligt lekker beschut onder de dakgoot.

Je kunt ook een insectenhotel maken door gaatjes te boren in een boomstronk of tak. Kies voor gaatjes met verschillende diameters, zo vinden heel wat insecten de weg naar hun nieuwe thuis.

Je kunt ook gebruikmaken van de holle stengels van pastinaak, lavas en aardpeer.


Heb je zelf ook een insectenhotel gemaakt?

Bezorg ons alvast een foto via [email protected] of publiceer deze in onze Facebook-groep.


Hoe beestjes in je tuin herkennen?

Je tuin is meer dan een gazon om op te spelen of een verzameling planten. Op iedere plek vind je een heleboel leven. Allerlei dieren voelen zich thuis in jouw tuin. Ze vinden er beschutting, iets om te eten en soms ook een plek om zich voort te planten. In het Velt-boekje Beestjes op bezoek maak je kennis met enkele beestjes die in bijna iedere tuin voorkomen. Bekijk hieronder alvast het inkijkexemplaar.

Beestjes op bezoek is verkrijgbaar voor €3,95 voor Velt-leden (of €5,50 voor niet-Velt-leden). Bestellen kan via onze webwinkel of een Velt-afdeling in je buurt.

(C) Foto's: Lieven David, Wikimedia (André Karwath en Mcquinten 2)