Januari, of de winter in het algemeen, lijkt niet echt de juiste periode om met de tuin bezig te zijn. Maar niets is minder waar, want je kan allerlei dingen doen voor of in je tuin. Lies, siertuinspecialiste bij Velt, geeft alvast enkele concrete en handige tips.

Maak een plan voor je tuin

Het begin van het nieuwe jaar is een prima periode om plannen te maken voor de tuin. Ben je net verhuisd of is je tuin toe aan een opknapbeurt? Zet nu alvast op papier wat je wensen zijn, teken een plannetje of neem contact op met een tuinontwerper. Het voordeel van nu al eens na te denken is dat je straks in het voorjaar al een voorsprong hebt en meteen aan de slag kunt.

Begin een tuindagboek

Neem een mooi schrift of trakteer jezelf op een mooie agenda en hou vanaf nu bij wat er allemaal gebeurt in je tuin. Schrijf op welke vogels je ziet, wanneer de eerste sneeuw valt of de sneeuwklokjes bloeien. Zo’n tuindagboek is niet zo maar een geheugensteuntje, het kan je ook informatie geven over het weer dat jaar en over je tuin zelf.

In het huidige digitale tijdperk is het gemakkelijk en leuk om ook een fotodagboek bij te houden. In mei is het vaak moeilijk om je nog te herinneren hoe de tuin er in januari bij lag. Foto’s zijn daarbij een prima hulpmiddel. Kies voor zo’n fotodagboek enkele plekken in de tuin van waaruit je een mooi overzicht hebt en maak met vaste regelmaat, telkens vanop diezelfde plek, een foto. Op die manier kun je ook de evolutie van je tuin over de jaren heen beleven.

Hang vetbollen en pindaslingers op

De vogels die in je tuin overwinteren kunnen wel wat extra’s gebruiken. Een goede tijd om vetbollen en pindaslingers op te hangen. Ben je creatief en zoek je nog iets origineel om samen met je (klein)kinderen te doen? Maak dan een voederkrans voor in de tuin.

Neem een basiskrans van stro of takken en versier hem met allerlei groen uit de tuin. Voeg eventueel wat takjes met bessen toe, die lusten de merels ook. Bevestig er tenslotte verschillende soorten vogelvoer op met stevige krammen, garen of metaaldraad en klaar is je voederkrans! Zoek nu een geschikte plek in je tuin en geniet van achter het raam van de vogels die er op af komen.

Knus binnen met een goed boek

Januari kan erg koud en donker zijn en dan is het vaak fijn om met een boek gezellig binnen te zitten. ‘Stappen naar een ecologische tuin – Aanleg en beheer’ van Velt is een mooi geïllustreerd en praktisch boek over het creëren van een ecologische tuin. Het kan je op weg helpen met de plannen van je nieuwe of te vernieuwen tuin, maar evengoed ideeën aanreiken om met kleine ingrepen van je tuin een ecotuin te maken.


Op zoek naar nog meer tuintips?

Zelf gezonde groenten kweken of een verrassende ecologische tuin creëren die een bron van verwondering is en een thuis voor wilde dieren en planten? Bij Velt ontdek je hoe je dat doet.

Tal van publicaties en vormingen én ons boeiend ledentijdschrift Seizoenen maken je wegwijs om bewust en ecologisch te leven. En dankzij je steun help je ons om samen werk te maken van een milieuvriendelijke wereld zonder pesticiden.

Welke voordelen krijg je als Velt-lid?

  • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
  • Ons tijdschrift Seizoenen valt zes keer per jaar in je brievenbus
  • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
  • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de Velt-zadenactie in het najaar
  • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 100 bio- en ecowinkels
  • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
  • Je ontvangt tweewekelijks onze nieuwsbrief: vol praktische tuin- en keukentips

(C) Foto: Aikon Producties