De tuin van Alexander en Elena staat vol met onkruiden. Ze delen planten namelijk niet op in bruikbaar en onbruikbaar. ‘Het is natuurlijk niet de bedoeling dat onkruiden zo uitbundig groeien dat je tuin verandert in een monocultuur van één onkruidsoort. Herken je die woekeraars in een vroeg stadium, dan kun je ze vaak gemakkelijk onder controle houden', zegt Alexander.

Opeten = uitputten

‘Japanse duizendknoop is natuurlijk wel een lastpak. Het is moeilijk om ervan af te raken. Mijn devies: put hem uit door hem op te eten! De jonge stengels van de Japanse duizendknoop zijn eetbaar. Je kunt het wat vergelijken met asperges kweken: je moet de jonge stengels bleken. Zet er iets donkers over, zodat de plant al vroeg op het jaar scheuten geeft. Na drie tot vier weken zijn die stengels oogstklaar. Blijf je dit herhalen, dan worden de stengels dunner en dunner. Na een tijd heeft de plant geen energie meer en kwijnt hij weg.’

Zoals rabarber

Japanse duizendknoop smaakt zurig, net zoals rabarber. Ze zijn tenslotte familie. ‘Je kunt Japanse duizendknoop dan ook gebruiken als een vervanger voor rabarber en er bijvoorbeeld taart van bakken. Maar gewokt in de pan met wat sojasaus vind ik de scheuten het lekkerst.’

Foto's: François De Heel